Ne-a părăsit Ileana Stana Ionescu. Actrița era născută în municipiul Brad

Ne-a părăsit Ileana Stana Ionescu. Actrița era născută în municipiul Brad

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) anunţă, duminică, 30 iunie, stingerea din viaţă a actriţei Ileana Stana Ionescu.

„Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă stingerea din viaţă a celei care a fost şi va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului şi Filmului Românesc, Ileana Stana Ionescu.

O personalitate cu un talent excepţional, de o înaltă statură morală, plină de vervă şi spontaneitate, cu un timbru inconfundabil, a luminat cu profunzimea şi puterea harului ei numeroasele personaje cărora le-a dat viaţă pe scenă şi pe marele sau micul ecran în peste 60 de ani de carieră”, a anunţat TNB pe site.

Ileana Stana-Ionescu s-a născut în data de 14 septembrie 1936, în municipiul Brad. După mama are origini italiene, iar tatăl său a murit în al doilea război mondial când ea avea doar șase ani.

În anul 1940, împreună cu familia se mută cu traiul în Drobeta Turnu Severin, unde viitoarea actriță a urmat studiile gimnaziale și liceale. După absolvirea liceului teoretic pleacă să lucreze la Reșița, unde locuia un frate de-al tatălui. La Reșița, a avut primele contacte cu lumea teatrului, unde frecventa spectacolele trupei de teatru.

A debutat ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în Școala femeilor de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Din anul 1965 a activat la Teatrul Național din București, precum și în spectacole de televiziune.

Ileana Stana-Ionescu a fost aleasă deputat de București în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorității italienilor din România. A fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Italiană și președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Panama.

Ileana Stana Ionescu a fost căsătorită cu actorul Andrei Ionescu.

De-a lungul celor 60 de ani de carieră artistică, Ileana Stana Ionescu a interpretat roluri memorabile în piese de teatru, filme și spectacole TV. A fost una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România, care și-a cucerit publicul cu frumusețea, talentul și dăruirea cu care și-a interpretat rolurile.

Premii și distincții: 
Placheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite în dezvoltarea artei și culturii cinematografice, 2001
Premiul de Excelență al Galei UNITER, Trofeul „Dionysos” pentru „O batistă în Dunăre” de D.R. Popescu, regia Ion Cojar, 1998;
Premiul ACIN România pentru rolul secundar în filmul „Aici nu mai locuiește nimeni”, regia Malvina Urșianu, 1996;
Premiul de interpretare feminină pentru rolul Coana Safta – „Anton Pann”, de Lucian Blaga la Festivalul Lucian Blaga, 1995;
Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică, 1985;
Premiul Teatrului Național pentru activitatea artistică, 1976;
Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (30 mai 2002), alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.