Șefa Inspectoratului Școlar Hunedoara, de acord cu montarea sistemelor de supraveghere audio-video în școli

Șefa Inspectoratului Școlar Hunedoara, de acord cu montarea sistemelor de supraveghere audio-video în școli

Propunerea ministrului Educației, Ligia Deca, de a monta sisteme de supraveghere audio-video în școli, a stârnit multe critici din partea asociațiilor de părinți, chiar și a unor institiuții ale statului. Proiectul de Ordonanță de Urgență prin care se încearcă modificarea Legii Educației a fost pus în dezbatere publică.

Inspectorul școlar general al județului Hunedoara, prof.dr. Maria Ștefănie, susține că, personal, este de acord cu propunerea ministrului Deca.

„Aș fi preferat să fac o consultare în rândul colegilor. Părerile sunt foarte împărțite. Montarea acestor siteme de supraveghere – eu personal!, cadru didactic Maria Ștefănie – eu sunt «pentru». Le privesc ca pe o modalitate de protecție și siguranță pentru toți”, a subliniat prof. dr. Maria Ștefănie.

Întrebată în ce spații consideră că ar trebui puse camere de supraveghere video, inspectorul școlar general a enumerat: „în spațiile unde există activitate didactică, în bibliotecă, în spațiile în care există activitate didactică”.

La precizarea că nu există o bază legală pentru supravegherea video permanentă a elevilor, șefa Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara a afirmat că este nevoie de acordul părinților pentru supravegherea elevilor minori.

„Se pot monta dar cu acordul persoanelor în cauză, atunci când vorbim de elevi minori – cu acordul părinților. Însă, la intrarea în unitățile de învățământ și pe holurile unităților de învățământ, așa cum spuneam și înainte, este o măsură care face parte din sistemul de protecție și pază. În sălile de clasă trebuie să existe acordul cadrelor didatice”, a conchis prof. dr. Maria Ștefănie.

Deși reprezentanți ai sistemului educațional se exprimă favorabil, Avocatul Poporului a criticat în termeni duri inițiativa ministrului Ligia Deca. Într-un comunicat publicat pe site-ul edupedu.ro, instituția condusă de Renate Weber atrage atenția că supravegherea audio-video a elevilor și profesorilor, fără consimțământul acestora, încalcă legi și regulamente europene. Avocatul Poporului a argumentat că supravegherea permanentă echivalează cu prezumarea tuturor copiilor și a tinerilor drept delincvenți.

„Instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile școlare nu face parte din procesul educațional, ci este mai degrabă o preconstituire de probe în cazul în care s-ar săvârși o faptă contrară ordinii sociale sau valorilor morale […]. În opinia noastră, accentul trebuie pus pe educația copiilor/tinerilor și nu pe supravegherea permanentă a acestora, care, pe termen lung poate avea consecinte negative asupra dezvoltării psihice a acestora, în sensul in care obisnuinta de a fi supravegheat conduce la nerespectarea dreptului la viață intimă, familială și privată”, concluzionează Avocatul Poporului într-o analiză a proiectului de Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023, conform sursei citate.

Citiți aici comunicatul integral al Avocatului Poporului: DOCUMENT Avocatul Poporului critică dur propunerea Ligiei Deca de a pune camere video în toate școlile 

Foto: edupedu.ro

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.