Transportul Public Local din Deva, în vizorul Curţii de Conturi şi la Parchet

Transportul Public Local din Deva, în vizorul Curţii de Conturi şi la Parchet

Curtea de Conturi a publicat recent un raport de control la firma Primăriei Deva care se ocupă de transportul public local. Auditorii cer conducerii primăriei să facă demersurile necesare pentru recuperarea unui prejudiciu estimat la peste 200.000 lei.

Cazul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva. Procurorii au deschis un dosar penal IN REM (cu privire la faptă) pentru abuz în serviciu şi delapidare. Consilierii locali urmează să se pronunțe săptămâna viitoare pe acest subiect.

Raportul auditului de conformitate a fost întocmit ca urmare a controlului început în 6 noiembrie 2023, dar paguba din conturile firmei a fost depistată după un control dispus de primarul Florin Oancea în anul 2022. „Prin raport au fost constatate o serie de deficiențe care au condus la prejudicierea societății (achiziții telefoane mobile şi abonamente de telefonie fixă şi mobilă; cheltuieli cu carburanţi; cheltuieli cu servicii de curățare tapițerie scaune), valoarea estimată a prejudiciului fiind de 223.004 lei”, notează auditorii Curţii de Conturi.

Raportul Curţii a ajuns la Societatea de Transport Public Local pe parcursul zilei de vineri, 9 februarie 2024. Doris Visirin, secretarul Primăriei Deva, spune că recomandările auditorilor sunt în curs de soluţionare, cu termen de finalizare 30 iunie 2024. Pe de altă parte, edilii au făcut demersuri legale pe acest subiect încă din 2022, când au fost depistate deficienţele la firma „patronată” de Consiliul Local Deva. „Împreună cu raportul controlului intern a fost depusă o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, cu solicitarea din partea Societăţii de Transport Public Local să se identifice dacă există fapte penale. De asemenea, Societatea de Transport Public Local va solicita efectuarea unei expertize contabile care să analizeze deficiențele semnalate în raport, dar deocamdată nu avem mai multe informații despre stadiul acestui dosar”, a declarat secretarul Primăriei Deva pentru Cotidianul de Hunedoara.

Mihai Simion Moise, administratorul firmei, a convocat de două ori adunarea generală a asociaţilor (consilierii locali ai Devei) având ca ordine de zi prezentarea Raportului de control, convocator la care reprezentanții asociatului unic nu au dat curs. O nouă şedinţă va fi convocată pentru săptămâna viitoare. „Voi prezenta raportul de control şi intenţionez să cer asociaţilor să-mi încuviinţeze să plătim o expertiză contabilă în cadrul procesului penal. Această expertiză e necesară şi va conta atât în faza penală cât şi pe latură civilă. Dacă aş fi făcut-o altfel era cu caracter orientativ şi cheltuiam banii societăţii degeaba. Eu nu am în buget bani alocaţi pentru expertize şi din acest motiv am nevoie de aprobarea AGA”, ne-a declarat administratorul firmei de Transport Public Local Deva.

Foto: https://tpld.ro/galerie-de-imagini

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.