Broaştele de la palat

Broaştele de la palat

Palatul de la broaşte e sub asediul orăcăitului politic. Fraţii de Coaliţie se ţigănesc pe seama  broscuţelor care răcoresc în arşiţa verii punctul zero al administraţiei judeţene. Subiectul n-are nicio miză. Oamenii ăştia se scuipă cu aplomb doar ca să se facă văzuţi.

Locul faptei este cunoscut de deveni drept „Palatul de la broaşte”, de dragul fântânii arteziene ce înviorează peisajul. Palatul este sediu pentru Instituţia Prefectului şi pentru Consiliul Judeţean Hunedoara. De două zile, şefii celor două instituţii îşi aruncă mitocănii unii altora, în spaţiul virtual, pe seama reamenajării fântânii cu broscuţe. Prefectul Călin Petru Marian şi-a amintit, de Ziua Îndrăgostiţilor, că are pe inimă un „of” contra lui Nistor, şeful CJ Hunedoara. O supărare pe care o ţine în guşă exact de la parada de 1 Decembrie 2023.

„Cum reușește Laurențiu Nistor să eclipseze investiția în centrul istoric al Devei printr-o construcție metalică plasată exact la intrarea din parc? Am înțeles că demersul a fost făcut pentru a crea dificultăți chiar în ziua de 1 Decembrie, fără să ia în calcul mulțimea de oameni care au „admirat” de Ziua României construcția metalică, dar acum ce intenționați să faceți? Continuați să umbriți centrul istoric al Devei doar pentru că orașul este condus de un primar liberal? Atât de mare să fie ura, încât oamenii nu mai contează deloc în ecuația dvs. politică? Ați uitat cu totul, orbit de ambiții mărunte, pe cine reprezentați?”

Şantierul care, chipurile, ar strica „freza” centrului istoric al Devei este doar un pretext pentru ironiile căznite într-o postare de Călin Petru Marian. Omul PNL scormoneşte cu băţul în bârlogul lui Nistor, dar – ce să vezi?! – ursul doarme. Dus. Nici măcar nu iese din „hibernare”.  Îşi trimite doar „proptele” să îl scarpine de purici.

Nu eşti hunedorean dacă nu ştii că prima limbă de susţinere a şefului de judeţ (oricare ar fi el!) vine de la Costel Avram. În cazul de faţă, reacţia lui Avram a fost corectă şi la obiect. Poate un pic prea violentă ca limbaj, dar de înţeles.

Căline, faci pe prostul? Riști să rămâi așa!
Anul trecut, ÎMPREUNĂ am discutat despre acest șantier, ÎMPREUNĂ am decis să mascăm zona, să-i protejăm pe cetățeni și pe muncitori. Apoi, am alocat o sumă importantă ca să acoperim cu un tricolor imens acest „gard” de care nu ai loc, tocmai pentru că se apropia Ziua Națională”.

Stupefiantă este, însă, obrăznicia tânărului Alin Ţambă, ajuns în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara pe filieră PSD, doar pentru că într-un moment zbuciumat al carierei sale politice a pierdut şefia în PNŢCD. Tânărul care ne dă lecţii despre administrarea corectă a unui judeţ este acel diriginte care n-a fost în stare să conducă o clasă.

Sub comanda lui, un copil lipsit de apărare (fără tată) a fost agresat sexual. În clasa dirigintelui Ţambă.

„Potrivit relatărilor făcute de elevi, a fost vorba de sex oral până ce victima a ajuns la starea de vomă. S-a petrecut la ora 11, în pauza mare, la clasa dirigintelui Alin Ţamba, consilier local PSD Orăştie. De faţă erau nouă elevi, băieţi şi fete, care spun cam acelaşi lucru: „l-am văzut pe colegul meu (şi zice numele) cum îi făcea sex oral unui alt coleg de-al nostru (dat cu numele) împotriva voinţei lui şi prin ameninţare, în urma acestui act (numele victimei) vomitând”.  Una dintre fetele care au asistat la agresiunea sexuală i-a povestit dirigintelui fapta în aceeaşi zi, dar profesorul n-a făcut nimic până a doua zi.

Victimă „în formă continuată”

Din relatările copiilor, reiese că dirigintele Alin Ţambă a făcut o investigaţie poliţienească pe cont propriu. „A doua zi, domnul diriginte prof. Ţambă Alin ne-a chemat pe toţi (agresor, victimă – cu numele, şi martori, pe rând, mai întâi fetele şi apoi băieţii) în cabinetul de psihologie al şcolii, unde am relatat cele văzute de noi”. În prezenţa martorilor băieţi agresorul şi-a recunoscut fapta. Dar umilinţele copilului agresat sexual nu aveau să se termine. Pedagogii şcolii din Orăştie i-au mai servit un moment stânjenitor şi, în clasă, de faţă cu toţi elevii şi cu dirigintele, victima a fost scoasă în faţă ca să spună tuturor că îl iartă pe agresor. Apoi (de parcă toate celelalte nu erau îndeajuns), diriguitorii şcolii au decis să mute victima într-o clasă vecină, într-un mediu străin, cu colegi noi, curioşi şi iscoditori să afle pentru care motive a ajuns noul venit în clasa lor. Alt chin.

Domnul Ţambă, deşi este tânăr, ştie că Nistor (împreună cu el, evident, că e vice!) a scos judeţul din fundătură. Noi, ăştia mai bătrâni, ne amintim ce fel de judeţ a lăsat pesedistul Mişu Rudeanu în 2004, de drumurile mizerabile şi de primarii care migrau la PNL din aceleaşi motive pentru care acum fac cale-ntoarsă.

Orăcăitul politicienilor din Palatul de la broaşte mă pune pe gânduri.  Îmi vine în minte un slogan cu care n-am fost niciodată de acord. „PSD şi PNL aceeaşi mizerie”.

Şi totuşi…

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.