Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

Ministerul Sănătăţii a anunțat, ieri, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor nevaccinaţi sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, în județul Hunedoara nu există focare de rujeolă, fiind puține cazuri de rujeolă.

„Vaccinul de rujeolă, când eram copii, era imperios necesar să fie făcut. Având în vedere contextul epidemiologic trecut, oamenii sunt reticenți la vaccinuri. În județ am avut 53 de cazuri de rujeolă, nu am avut focare”, a declarat Delia Băda, directorul DSP Hunedoara.

La nivel național sunt aproximativ 2000 de cazuri, în 29 de județe, a precizat Ministerul Sănătății.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

„Rujeola este o boală infecţioasă, care se transmite cu uşurinţă mai ales la copiii nevaccinaţi, iar, uneori, evoluţia este gravă şi pot apărea complicaţii. Menţionăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naţionale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, arată Ministerul Sănătăţii.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, Delia Băda, în județul Hunedoara nu există focare de rujeolă, în acest moment, situația nefiind îngrijorătoare.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.