„Nebuniile” lui Dan Orghici

„Nebuniile” lui Dan Orghici

În această primăvară, colegul nostru şi-a propus să dezmorțească viața culturală din zona Orăștiei printr-o suită de evenimente culturală la care sunteți invitați să fiți și să luați parte.

”În dorința de a omagia o parte a Oamenilor din Ținutul Orăștiei, eu Dan Orghici, împreună cu mai mulți concetățenii, doresc să organizez în perioada imediat următoare o suită de manifestări culturale, sub egida „Fără cultură suntem doar un cult hrănit de ură”, anunță Orghici.

Pe post de ghiocel în primăvara culturală de la Orăștie, pictura prinde viață prin „Omagiu Liviu Lăzărescu la 90 ani de la naștere”, eveniment ce va începe în 4 aprilie și se va încheia în seara zilei de 9 aprilie 2024. Va fi o expoziție de artă plastică, pânzele expuse aparțin unor colecționari din Orăștie și nu numai, dar și o prezentare a maestrului. Vernisajul ”Expoziției omagiale Liviu Lăzărescu” va avea loc joi, 4 april 2024, începând cu ora 18 în spațiul expozițional Sinagoga de lângă Cetatea Orăștie, după care expoziția rămâne deschisă patru zile, 5 – 9 aprilie, între orele 11-15 și 18-21.

Între 11 – 31 april 2024 va fi „Omagiu Aurel Nedel la 10 ani de la trecerea în eternitate”. Pictorul ca fi evocat de către istorici și pictori consacrați, iar publicul va avea ocazia să vadă (sau să revadă) o fermecătoare pledoarie ”Despre frumosul și urâtul în artă”, ultimul simpozion susținut de maestru Nedel în Sinagoga din Orăștie. Evident, pe toată perioadă amintită va fi deschisă o expoziție de artă plastică, cu tablouri ale maestrului deținute de colecționari, așadar, o ocazie rarisimă de a vă întâlni cu creațiile maestrului în spațiul public.

Din program mai fac parte:

În 20 aprilie, ora 18, „Fără cultură suntem doar un cult hrănit de ură”, în viziunea domnului prof. dr. Gabriel Petric.

La data de 25 aprilie, ora 10, vom dăruii elevilor meritorii cele două volume ”Oamenilor din Ținutul Orăștiei”

Între 28 aprilie – 6 mai, „Profesorul meu de desen, In memoriam Gavril Tengheru”, expoziție de artă plastică, pânzele expuse aparțin unor colecționari din Orăștie și nu numai, prezentarea maestrului.

Între 9 – 11 mai „Artista Elena Bianu, pictor, grafician”, expoziție de artă plastică, pânzele expuse aparțin unor colecționari din Orăștie și nu numai, prezentarea artistei dar și a celei ce a fost profesoara Elena Bianu.

Toate expozițiile vor putea fi văzute de elevii școlilor din Orăștie pentru că tablourile vor fi expuse și la Liceu Aurel Vlaicu.

Evenimente în pregătire:

Pe 18 aprilie, ora 12, în „Sala festivă” a Liceului Aurel Vlaicu, Cornel Nistorescu își va lansa la Orăștie volumul „Cartea exasperării mele. Cincisprezece ani la Cotidianul”, apărut la Editura Casa Serafim, în anul 2023.  Cornel Nistorescu este singurul jurnalist care a emoționat întreaga lume printr-un editorial, scris despre solidaritatea americană de după atentatele din 11 septembrie 2001. Cântarea Americii este un text pe care americanii îl țin lângă Declarația de Independență, dar mesajul acestui text ar trebui repatriat de urgență:

”Nu știu cum Dumnezeu toată această cântare obsedantă a Americii nu sună nici dogit, nici naționalist, nici ostentativ! Te făcea să mori de ciudă că nu ești în stare să-ți cânți și tu țara, fără a risca să fii socotit șovin, ridicol sau suspect de cine știe ce interese meschine. (…) Ce Dumnezeu poate să-i unească pe americani într-un asemenea hal? Pământul acela? Istoria lor galopantă? Puterea economică? Banul? Ore întregi am încercat să găsesc un răspuns, fredonând melodii și îngânând propoziții ce riscă să sune a locuri comune. Le-am întors pe toate fețele, dar n-am putut trece de o idee: numai libertatea poate face asemenea minuni!”  Cântarea Americii

Tot în pregătire se află și ”O șuetă literară cu Dumitru Hurubă”, șezătoare de împletit poezie și umor, cu povești pe marginea a ceea ce se mai scrie și ce se mai citește pe maidanul lumii contemporane.

”Invitația rămâne deschisă tuturor și la toate evenimentele în zilele de vineri și sâmbătă. Zile ce sunt destinate, prezentărilor literar artistice, discuțiilor-dezbatere pe teme libere. Cei ce doresc să prezinte scrieri proprii, muzică, artă, mini-conferințe (maxim 10 minute) vor fi liberi să o facă. Totul însă îl limita timpului și a bunului simț”, vă propune Dan Orghici în invitația sa.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.