Preşedintele Agent Green de România, apel cu văicăreli şi minciuni desfiinţate în instanţă

Preşedintele Agent Green de România, apel cu văicăreli şi minciuni desfiinţate în instanţă

Gabriel Păun, preşedintele Agent Green România, s-a dat victima unei tentative de omor şi a pretins daune materiale şi morale în sumă de 234.000 de euro. Instanţa a stabilit că nu există daune materiale în cauză, iar reparaţia morală nu face mai mult de 7.000 de lei, obligându-l pe Păun să plătească 2.500 lei cheltuieli de judecată.

Timp de aproape zece ani, propaganda ONG-gistă a dus o campanie mizerabilă de denigrare şi linşaj împotriva tuturor celor (puţini, de altfel) care au îndrăznit să prezinte faptele aşa cum s-au întâmplat în realitate în cazul atentatului de pe Râul Alb. Scandalul a fost o manipulare de manual a opiniei publice prin care câțiva așa-ziși apărători ai planetei au stors de lacrimi emoția colectivă ca să acopere o crimă.

Scandalul de pe Râul Alb

Evenimentul s-a produs în data de 24 mai 2015, la Coroiești, un sat de la poalele Retezatului, județul Hunedoara. Atunci, un „activist” a trecut cu jeepul peste un om, târându-și victima pe capotă și pe sub mașină pe o distanță de peste 13 metri, filmând fapta și accelerând „cu sânge rece” în momentul în care aceasta încerca să se salveze. Povestea a rulat, mincinos, pe aproape toate televiziunile din cauza unor filmulețe difuzate după ce au fost editate în prealabil. Manipularea a prins și din cauza intervenției premierului de atunci – Victor Ponta, care „condamna cu fermitate” acțiunea criminală îndreptată asupra unor apărători de mediu. Victimele deveniseră călăi, înainte de a începe ancheta oficială.

Aşa-zisul „activist” Andrioni Alin a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor. Seninţa a fost pronunţată în data de 28 martie 2023, după aproape opt ani de la comiterea faptei şi cu două luni înainte să intervină prescripţia. Infractorul a dispărut fără urmă cu puţin înainte de a fi condamnat şi a fost dat în urmărire general de Poliţia Româna. Timp de două luni, el s-a ascuns în localitatea de domiciliu din comuna Densuş, judeţul Hunedoara. Din ascunzătoarea sa, infractorul a continuat să manipuleze opinia publică cu postări pe reţelele de socializare şi intervenţii în presă, participând la o emisiune tv în direct prin telefon, timp de o oră. A fost prins şi încarcerat pe data de 31 mai.

Pe de altă parte, Gabriel Păun – preşedintele Agent Green de România, a continuat să lanseze public minciuni, insulte și amenințări, pretinzând că el este, de fapt, victima tentativei de omor. Probele arată că viața lui Păun nu a fost pusă în pericol nicio clipă, chiar dacă a fost lovit de doi localnici după atentatul comis de colegul său de #activism. În altercația de după, Păun Gabriel a suferit leziuni ce necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale. „Partea civilă a suferit vătămările generatoare de prejudiciu moral în contextul în care s-a implicat în mod voluntar într-o împrejurare previzibil conflictuală și, odată elementele conflictuale manifestate, a insistat să fie un factor activ cel puțin în sensul menținerii acestora”, reţine instanţa de apel. Mai pe înţelesul tuturor, Păun – salvatorul planetei, filma provocator un muribund în loc să-i acorde ajutor, faptă care a provocat indignarea a doi localnici care l-au lovit.

Văicăreli demontate în instanţă

Preşedintele Agent Green de România a cerut daune materiale în sumă de 34.000 euro, dar nu a primit nimic pentru că nu a putut dovedi existenţa lor. De asemenea, Păun a soclicitat instanţei 200.000 euro daune morale.

„Sub aspectul daunelor morale, este de principiu că acestea trebuie să fie cuantificate în mod rezonabil, just şi echitabil. Spre deosebire de despăgubirile pentru daune materiale, care se probează, despăgubirile pentru daune morale se justifică pe baza evaluării instanţei de judecată. În cazul infracţiunilor contra persoanei, evaluarea despăgubirilor pentru daune morale – în scopul de a nu fi una pur subiectivă sau de a nu tinde către o îmbogăţire fără just temei – trebuie să ţină seama de suferinţele fizice şi morale susceptibil în mod rezonabil a fi fost cauzate prin fapta săvârşită de inculpat, precum şi de toate consecinţele acesteia, relevate de actele medicale ori de alte probe administrate”, notează completul de judecată al Curţii de apel Alba Iulia, care decide: „Respinge ca nefondat apelul declarat de partea civilă PĂUN GABRIEL împotriva sentinţei penale nr. 129/06.09.2023, pronunţată de Judecătoria Hațeg în dosarul nr. 58/240/2022. Admite apelul formulat de inculpatul LASCU CORNEL împotriva sentinței penale nr. 129/06.09.2023, pronunţată de Judecătoria Hațeg în dosarul nr. 58/240/2022, pe care o desfiinţează în parte sub aspectul laturii civile în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor civile – daunele morale acordate părții civile şi, procedând la judecarea cauzei în aceste limite: Reduce la suma de 7.000 RON daunele morale acordate părții civile PĂUN GABRIEL. Menține celelalte dispoziții ale sentinței apelate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii. În temeiul art. 276 alin. 6 Cpp obligă partea civilă PĂUN GABRIEL la plata sumei de 2.500 lei către inculpatul LASCU CORNEL, reprezentând cheltuieli judiciare în apel – onorariu de avocat. În temeiul art. 275 alin. 2 Cpp obligă partea civilă PĂUN GABRIEL la plata sumei de 100 lei reprezentând cheltuieli judiciare parțiale către stat în apel. (…) Data tehnoredactării: 20.12.2023”

Cu această sentinţă se încheie un scandal iniţiat de #oneghişti şi dus până la cel mai înalt nivel al politicii de stat. Un scandal din care au ieşit basma curată – cel puţin deocamdată – politicienii, magistraţii şi trepăduşii din instituţiile publice care au fost complici la actul criminal ce s-a produs la Râul Alb.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.