Puterea voinței

Puterea voinței

O înotătoarea, în vârstă de 99 de ani, tocmai a doborât trei recorduri mondiale, pentru seniori. „Nu m-am simțit niciodată specială, dar acum încep să fiu puțin mândră de mine”, a spus înotătoarea Betty Brussel.

Betty Brussel s-a apucat de înot competitiv la 60 de ani, acum are 99 de ani, și a câștigat sute de medalii – și tocmai a doborât trei recorduri mondiale la grupa ei de vârstă. La sfârșitul săptămânii trecute a doborât trei recorduri mondiale la seniori.

„Când înot, mă simt atât de fericită”, a spus Brussel, care locuiește în Columbia Britanică. „Este cel mai relaxant sentiment să aluneci prin apă.”

Weekendul trecut a doborât recordul mondial la grupa ei de vârstă la 400 de metri stil liber – a înotat ​​în 12 minute și 50 de secunde – învingându-l pe deținătorul recordului precedent cu aproape patru minute. Brussel concurează în categoria de vârstă 100-104, deoarece clasificarea este determinată de anul nașterii. De asemenea a stabilit un record la 50 de metri bras, pe care a făcut-o în 1 minut și 52 de secunde, și la 50 de metri spate, care i-a luat 1 minut și 24 de secunde. „M-am simțit atât de bine”, a spus Betty Brussel.

La 99 de ani, este la fel de aptă ca un bărbat de 40 de ani, putând lejer să dea lecții despre îmbătrânire.

Crescând în Belgia, la  Bruxelles, fiind a doua dintre cei 12 copii ai familiei sale. În copilărie  nu a putut să desfășoare activități care îi plăceau, cum ar fi înotul, patinajul și gimnastica, fiind adolescentă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial fiind nevoită să-și petreacă timpul îngrijindu-și frații ei mai mici. Părinții ei au retras-o de la școală la vârsta de 14 ani, iar familia a trăit cu hrană puțină, fără gaze și electricitate mai bine de trei ani. „A fost o provocare destul de mare în timpul războiului”, a spus ea.

A emigrat în Canada împreună cu soțul ei în 1959. Pe lângă creșterea celor trei copii ai lor – acum cu vârste de  70, 72 și 74 de ani – Brussel a făcut curățenie în case și a devenit mai târziu croitoreasă.

În 1982, Brussel s-a pensionat și în timpul liber, a început treptat să înoate. A intrat în primul ei concurs în 1991.  „Am înotat bras pe o bandă și nici nu am făcut-o bine”, și-a amintit ea. „Am pornit de la zero.” Curând, a fost captivată de sport și a început să concureze la un alt nivel, în ultimii șase ani, ea a fost membră a echipei de înot White Rock Wave în South Surrey, BC.

De mai bine de 30 de ani, Brussel a concurat în zeci de concursuri în Canada și în alte părți, inclusiv Jocurile Huntsman World Senior din St. George, Utah .  Își conduce singură la antrenament de înot, la aproximativ 20 de minute de apartamentul ei, de două ori pe săptămână. „Sunt o persoană foarte independentă”, a spus Brussel, a cărei familie – inclusiv nepoata ei, strănepoata și patru nepoți vitregi – participă adesea la întâlnirile de înot pentru a o încuraja.

Când nu are chef să înoate, oricum se împinge să intre în piscină. „Mă simt întotdeauna mai bine când ies din piscină decât când intru”, a spus ea.

Brussel, care împlinește 100 de ani în iulie, consideră că menținerea unui stil de viață activ a contribuit la longevitatea ei. În zilele în care nu înoată, merge la o plimbare de 45 de minute.

Brussel la o întâlnire de înot toamna trecută. „Trăiesc la poalele unui deal. Urc încet și cobor repede”, a spus ea, adăugând că, în afară de faptul că poartă un aparat auditiv, „nu iau niciun medicament, nici pastile”.

Brussel își petrece timpul liber tricotând. Este, de asemenea, o cititoare vorace și  „Sunt foarte norocoasă că sunt capabilă să fac toate aceste lucruri și am o sănătate bună”, a spus Brussel.

Linda Stanley Wilson, în vârstă de 65 de ani, președintele White Rock Wave și antrenoare de înot din Bruxelles, a spus că trebuie să muncească pentru a ține pasul cu Brussel. „Ea merge cu un scop, foarte repede”, a spus Stanley Wilson, observând că Brussel insistă și să-și ducă geanta mare cu echipament de înot fără ajutor. „Betty nu se comportă ca o bătrână de 99 de ani. Ea este plină de viață și uiți că aia are vârsta.”

Brussel nu este sigură câte recorduri mondiale a stabilit în acest moment, deoarece nu ține evidența. În plus  este dificil de determinat numărul, deoarece multe dintre recordurile stabilite de ea, în anii precedenți, au fost doborâte de alții. „Recordurile mondiale nu sunt atât de importante pentru Betty”, a spus Stanley Wilson.

Brussel, a cărei poveste a fost recent descrisă în revista „Globe and Mail”, este o sursă de motivație pentru coechipierii ei de la „White Rock Wave”. „În echipă sunt 80 de oameni, ale căror vârste variază de la 23 la 99 de ani”. „Avem mai mulți înotători în echipa noastră în vârstă de 80 de ani care concurează activ cu noi, dar Betty este singura dintre cei peste 90 de ani care încă concurează”, a spus Stanley Wilson conducătorul clubului „White Rock Wave”. „Betty este superstarul nostru.”

În urmă cu aproximativ un an, Brussel a atras atenția regizoarei Hannah Walsh, care a înotat competitiv la facultate. Walsh, în vârstă de 27 de ani, se uita la unele rezultate de la o întâlnire de înot de master, când a observat vârsta lui Brussel. Era uluită. „Mi-am spus: „Stai, asta e o nebunie”, și-a amintit Walsh, care acum produce un film documentar despre Bruxelles cu partenerul ei, Emma Puchniak. „Trebuie să existe mai multe povești despre oameni ca Betty”, a spus Walsh. „Este o inspirație.”

Doamnei Betty Brussel i se cere adesea să destăinuie secretul ei pentru o viață lungă. „Sunt o persoană fericită; Cred că acesta este unul dintre secrete”, a spus ea. Un alt secret: „ Continuă să faci lucruri ”. Ea își urmează propriul sfat și va înota competitiv atâta timp cât poate.

„Nu m-am simțit niciodată specială, dar acum încep să fiu puțin mândru de mine”, a spus ea.

Scrie Sydney Page, pentru Washington Post.

…………………………….

Referință text și fotografic:

https://www.washingtonpost.com/lifestyle/2024/01/25/brussel-swim-99-aging-record/?utm_campaign=wp_post_most&utm_medium=email&utm_source=newsletter&wpisrc=nl_most

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.