Un război cât o generație și amintind de epoci triste

Un război cât o generație și amintind de epoci triste

Câteva mii de israelieni favorabili restabilirii coloniilor în Fâşia Gaza, inclusiv miniştri, s-au adunat duminică seara la Ierusalim, îndemnându-l pe premierul Benjamin Netanyahu să ducă proiectul la bun sfârşit, informează AFP, preluată de Agerpres.

La miting au participat membri ai partidului Likud al lui Benjamin Netanyahu şi alţi miniştri de extremă dreapta, în timp ce luptele s-au intensificat între armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

„A sosit timpul să ne întoarcem în Gush Katif şi să încurajăm emigrarea voluntară”, a declarat ministrul Securităţii Naţionale Itamar Ben-Gvir, referindu-se la un grup de colonii israeliene stabilite cândva în Gaza.”Retragerea aduce războiul şi dacă nu mai vrem un 7 octombrie, trebuie să ne întoarcem acasă, să controlăm teritoriul şi (…) să încurajăm” plecarea „voluntară” a palestinienilor din Gaza, a adăugat el.

Alţi 11 miniştri au fost prezenţi la întâlnirea, desfăşurată într-un centru de conferinţe din Ierusalim.

Vorbitorii au cerut expulzarea palestinienilor din Fâşia Gaza, considerând că restabilirea coloniilor este singura modalitate de a asigura securitatea Israelului.

Alţii au cântat „Acordurile de la Oslo au murit, poporul Israel trăieşte”, cu referire la acordurile care ar trebui să conducă la coabitarea paşnică a celor două popoare, ratificate în 1993 de liderul OEP Yasser Arafat şi de prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin, la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui american Bill Clinton.

Adunarea demonstrează că o facţiune extremistă, multă vreme o minoritate în Israel, câştigă teren în prezent, cu riscul de a adânci şi mai mult diferenţele dintre Israel şi aliatul său american.

Israelul a ocupat Fâşia Gaza, precum şi Cisiordania şi Ierusalimul de Est în războiul din 1967. Aproximativ 400.000 de israelieni trăiesc astăzi în Cisiordania în aşezări considerate ilegale de majoritatea comunităţii internaţionale, alături de trei milioane de palestinieni. Israelul, pe de altă parte, şi-a retras cetăţenii din 21 de colonii stabilite în Fâşia Gaza în 2005. Teritoriul găzduieşte 2,4 milioane de palestinieni, dintre care marea majoritate au fost strămutaţi de la începutul luptei în octombrie.

Prim-ministrul israelian nu a susţinut până acum niciodată planul de revigorare a coloniilor în Fâşia Gaza, declarând că proiectul „nu este un obiectiv realist” şi nu a organizat încă o reuniune a guvernului său dedicată perioadei de după război.

Guvernul premierului Netanyahu este cel mai religios şi ultranaţionalist din istoria ţării. El a făcut din extinderea aşezărilor din Cisiordania ocupată o prioritate de la venirea la putere, la sfârşitul anului 2022. Dar politica sa este în contradicţie deschisă cu abordarea SUA, aliatul neclintit al Israelului.

La începutul acestui an, Ben Gvir, care este şi liderul partidului de extremă dreaptă pro-colonişti Forţa Evreiască, a cerut revenirea coloniştilor în Fâşia Gaza după război, a doua zi după un apel similar din partea unui alt ministru de extremă dreapta, cel al Finanţelor, Bezalel Smotrich.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a calificat comentariile acestor miniştri drept „iresponsabile”.

De notat și că Benny Gantz, ministru în cabinetul de război din Israel, le-a transmis locuitorilor din comunităţile evacuate din sudul ţării că războiul împotriva Hamas ar putea dura „10 ani, sau chiar o generaţie întreagă” şi a recunoscut necesitatea urgentă de a asigura eliberarea ostaticilor încă deţinuţi în Gaza, relatează Channel 12, potrivit Reuters.

„Există timp pentru a distruge Hamas, nu mai este timp pentru ostatici, în acest moment ei sunt prioritari”, le-a spus el reprezentanţilor diferitelor comunităţi de la graniţa cu Gaza în timpul unei întâlniri despre războiul în curs.

El a adăugat că trupele din Gaza vor ajunge în curând în oraşul Rafah, care se învecinează cu Egiptul.

„Înlăturarea completă a ameninţării va dura ceva timp, sperăm într-o relativă securitate până la vară”, a mai spus ministru

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.