Adrian Năstase, despre România „condusă de doi şoferi, cu două volane”

Adrian Năstase, despre România „condusă de doi şoferi, cu două volane”

Alegeri simultane nu se pot organiza decât dacă revizuim Constituția. Adrian Năstase crede chiar că s-ar impune una nouă, post aderare, adică după 2007, care să țină cont de ”modificările interne, de unele chestiuni externe”.
Acest lucru se poate face rapid, mai spune fostul premier, cu referendum la alegerile europarlamentare.
”Ar trebui să ne întrebăm dacă nu ar fi trebuit, totuşi, să accelerăm adoptarea unei Constituţii post aderare.
Noi avem o Constituţie din 2003, revizuită, faţă de cea din 1991, şi în opinia mea ar fi trebuit să avem o Constituţie după 2007, care să ţină seama de unele modificări interne, de unele chestiuini externe.
Să nu mai avem o formulă de maşină condusă de doi şoferi, cu două volane, în care fiecare doreşte să meargă în altă direcţie, preşedintele şi premierul. Şi de aici foarte multe dinptre probleme pe care şi acum, noi le resimţim în legătură cu multe teme”, a declarat Adrian Năstase, la Prima News. ”Mulţi au considerat că mandatul de 5 ani pentru preşedinte este nepotrivit şi ar trebui să revenim la mandatul de 4 ani”
”Mulţi mă acuzau pe mine. Am dat documentul pe blog că propunerea a venit din partea PD-ului şi a lui Iorgovan. A fost o propunere comună, pe model francez, mandatul de 5 ani, deci nu a fost propunerea mea”, a precizat fostul premier.
”Eu propun acum, pentru că tot vom avea alegeri simultane, preşedinte şi Parlament. De ce să nu modificăm Constituţia doar în acest punct, mandatul preşedintelui, şi în loc să fie de 5 ani şi să începem din nou acest ciclu, să facem un mandat de 4 ani pentru preşedinte.
O astfel de revizuire se poate face foarte rapid, adoptarea legii cu un singur punct, cu un referendum pe această chestiune, să spunem cu ocazia alegerilor europarlamentare, şi după aceea, practic, revenim la acest model”, a mai spus Năstase.
”Noi avem acest farmec de a merge pe mijlocul drumului, pe o formulă de compromis
”Avem această variantă semiprezidenţială, este în opinia mea contraproductivă, pentru că ea produce blocaje, produce sisteme de coabitare”, a conchis Năstase.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.