Angajaţii nu mai pot fi ţinuţi la nesfârşit pe salariul minim

Angajaţii nu mai pot fi ţinuţi la nesfârşit pe salariul minim

Începând de anul viitor, patronii vor fi obligaţi de lege să crească leafa angajaţilor pe care îi ţine cu salariul minim de doi ani sau mai mult. Adrian Bozdog, şeful ITM Hunedoara a transmis un comunicat de presă prin care avertizează în legătură că  ”Modificarea salariului minim brut pe țară pentru angajații cu vechime mai mare de doi ani”

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara dorește să aducă la cunoștință atât angajatorilor, cât și angajaților faptul că  în Monitorul Oficial nr.1249/30.12.2021 s-a publicat O.U.G. nr.  142/28.12.2021, care prevede următoarele: „Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022. Astfel, din 2024 angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie care va fi în vigoare la 1 ianuarie 2024. Majorarea se va aplica atât salariaților cu contracte individuale de muncă nou-încheiate, cât și pentru cei cu contracte aflate în derulare. Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara asigură toți angajatorii și angajații de colaborarea totală a instituției noastre în scopul implementării noilor modificări legislative”, transmite Adrian Florin BOZDOG, inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.