CulturăAcoperișul bisericii de la Vălișoara, reparat de voluntari. Avem șanse să salvăm tot ce avem mai sfânt

Acoperișul bisericii de la Vălișoara, reparat de voluntari. Avem șanse să salvăm tot ce avem mai sfânt

Biserica de lemn din satul Vălișoara, comuna Balșa, veche de aproape 400 de ani, are șanse să fie salvată. O mână de oameni inimoși au reparat acoperișul lăcașului, ca să nu mai plouă în interior și pentru a opri degradarea monumentului istoric.

În urmă cu trei săptămâni, profesoara Maria Buda a lansat un strigăt de ajutor pentru a salva biserica de la dispariție, o comoară de pictură și arhitectură bisericească. Ceea ce s-a întâmplat după acel moment a fost o minune, spune Maria. Sâmbătă, 9 martie, într-o zi binecuvântată de Dumnezeu, cu materialele primite de la donatori și cu ajutorul voluntarilor acoperișul a fost reparat. Au fost înlocuite lațurile putrezite și țiglele sparte, iar interiorul bisericii și obiectele de cult au fost curățate. Degradarea bisericii a fost oprită astfel, până la întocmirea documentației pentru restaurare.

Pe lângă implicarea localnicilor din satele comunei Balșa, un ajutor important a venit de la membrii Asociației „Biserici Înlemnite”.

„Biserica cu siguranță poate fi salvată și ar trebui să se facă demersuri, pentru că există riscul să intre în colaps. Aș încadra-o într-o stare de precolaps. În primul rând, din cauza turnului, care-i vizibil înclinat și a zonei nordice care s-a înclinat, din cauza tălpilor putrezite. Odată ce infiltrația apei a fost stopată, biserica poate aștepta un proiect de restaurare, atent întocmit, care să nu ducă la pierderi. Avem de-a face cu un document istoric, bisericile acestea vorbesc despre foarte multe lucruri din trecut, despre situația socială, meșteșugul zugravilor, al meșterilor în lemn”, a explicat arhitectul Vladimir Obradovici, de la Asociația „Biserici Înlemnite”.

Lăcașul de cult de la Vălișoara este impresionant și unic în zona de sud-vest a țării, prin mărimea lui și pictura murală care-i împodobește zidurile interioare, a adăugat arhitectul Vladimir Obradovici. Acesta a spus că toate elementele pot fi salvate cu ajutorul unor tehnici avansate de conservare.

„Este una dintre cele mai mari biserici de lemn pe care le-am văzut în zona aceasta (Banat, județele Hunedoara, Arad). Pictura interioară este impresionantă, impresionante sunt și portalele de la cele două intrări în biserică, cu motive simbolice. Este foarte interesant turnul bisericii cu galerie dublă care este unic sau, cel puțin, rar în această zonă”, a subliniat Obradovici. 

După ziua de sâmbătă, încrederea că lăcașul de cult va dăinui în timp este mare. Felul în care oamenii au răspuns apelului de ajutor lansat de Maria Buda este o dovadă că nu e totul pierdut și avem o șansă să păstrăm tot ce avem mai sfânt.

„Astăzi este o zi extraordinară. Cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor din comună și alte județe, care au venit voluntar, am reușit să facem o acțiune de punere în siguranță a bisericii, o acțiune urgentă. Am înlocuit țiglele sparte, lațurile putrezite, astfel încât, să nu mai plouă în biserică. Am dereticat în biserică, am scos pământul și gunoiul care era adunat de zeci de ani, obiectele vechi le-am curățat și le-am pus în ordine. În faza aceasta, biserica poate aștepta până când vom reuși să facem un proiect de reabilitare. Le mulțumim celor de la Direcția de Cultură pentru aprobarea care ne-au dat-o de punere în siguranță a bisericii. Îi mulțumim domnului Vladimir Brilinsky care a donat lemnul pentru lucrările de astăzi, lui Vlad care a donat țigla. Le mulțumim oamenilor din mai multe sate din comuna Balșa care au venit și au muncit temeinic, din toată inima, doamnelor care ne-au ajutat cu masa. După ziua de azi și toate telefoanele de încurajare pe care le-am primit sunt mai optimistă. A fost o zi frumoasă, Dumnezeu dorește ca biserica aceasta să nu se prăbușească și noi suntem doar uneltele Lui”, a declarat Maria Buda.

În următoarea perioadă, sub îndrumarea preotului paroh Sorin-Ciprian Teiușan și cu contribuția voluntarilor va fi întocmită documentația pentru restaurarea bisericii. Arhitectul Vladimir Obradovici a explicat că la proiectul de restaurare trebuie să lucreze o echipă interdisciplinară formată din pictori restauratori, arhitecți, meșteri, ingineri etc.. Fiecare specialist va trebui să studieze partea lui de lucrare, apoi aceste studii vor trebui puse cap la cap, pentru a obține un proiect de restaurare complet.

Biserica de la Vălișoara datează de la 1624, conform arhivelor studiate de istorici, susține Maria Buda. Pe turnul bisericii apare inscripționat anul 1878, acesta fiind, probabil, unul dintre anii în care biserica a fost reparată. Așadar, la fix patru sute de ani de la întemeiere, biserica, încadrată ca monument istoric de clasa A, primește o șansă la viață, ducând cu ea o filă importantă de istorie și spiritualitate creștină.

Citește și: Ne moare istoria. Apel disperat pentru salvarea unui lăcaș de cult vechi de secole 

 

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.