CulturăSlujba Învierii la catedrala episcopală a Devei

Slujba Învierii la catedrala episcopală a Devei

De slăvitul praznic al Învierii Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în noaptea Sfintelor Paști, 5 mai 2024, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu soborul de preoți și diaconi”, potrivit informaţiilor publicate p site-ul Episcopiei.

În miez de noapte, după citirea Canonului Sâmbetei celei Mari, Arhipăstorul hunedorean, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor, a împărțit Sfânta Lumină credincioșilor veniți să ia parte la slujba de Înviere, iar apoi a fost înconjurată sfânta biserică. Și în acest an, prin purtarea de grijă a ierarhului hunedorean, Sfânta Lumină a fost adusă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

După înconjurarea Catedralei, de pe scena special amenajată în fața lăcașului de cult a fost citită Sfânta Evanghelie, iar apoi a fost săvârșită Utrenia Învierii. Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a citit Cuvântul Pastoral intitulat „Hristos Cel Înviat – Biruitorul morții sau câtă moarte mai poate răscumpăra o singură Înviere?”, adresat de praznicul Învierii Domnului clerului, cinului monahal și credincioșilor hunedoreni.

Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în Catedrala Episcopală de către Preasfințitul Părinte Episcop Nestor împreună cu soborul slujitor. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae” a lăcașului de cult, dirijată de către Părintele Daniel Balea.

Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a slujit în noaptea Sfintelor Paști la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Hunedoara, săvârșind Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie, împreună cu soborul slujitor.

Sursa Foto: https://episcopiadevei.ro

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.