Când va fi închisă ultima centrală pe huilă din Valea Jiului

Când va fi închisă ultima centrală pe huilă din Valea Jiului

Termocentrala de la Paroșeni va arde huilă până în 2032, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Aceasta este ultima unitate care mai arde cărbune local, după ce Mintia a fost vândută și se va transforma într-o centrală pe gaz.
„Termocentrala Paroșeni este una dintre cele mai moderne termocentrale din România. E modernizată cu fonduri japoneze. Acolo se arde huilă. Huila vine din Valea Jiului, din patru mine. Aceste patru mine nu au capacitatea cu oamenii care sunt acolo, ei scot huilă pentru a alimenta centrala Paroșeni două zile pe săptămână. Și de câte ori o repornesc sunt niște costuri, se folosește foarte mult gaz în procesul acesta de repornire a termocentralei. Și explorăm un posibil parteneriat cu o companie americană, dar nu numai, e o și o companie românească, sunt și alții care produc biomasă și biomasa asta se poate arde în condiții de mediu mult mai prietenoase în termocentrala de la Paroșeni”, a declarat Sebastian Burduja, la Prima News.

Reprezentantul Cabinetului a explicat că după 2031 trebuie găsite alternative pentru termocentrala de la Paroșeni. “Până în 2032 se va arde huilă la Paroșeni. Ne gândim la alternative, pentru că după 2032, presupunând că nu vom putea renegocia acel termen, ce facem cu Valea Jiului? E vorba despre această biomasă care se poate arde la Paroșeni pentru că cealaltă variantă este să închidem din 2032 o termocentrală modernă, nu mai ardem nimic pentru că nu mai avem huilă sau nu mai putem extrage. O companie din Australia are un sistem de greutăți, ele se coboară în puțurile de mină și practic prin coborârea aceasta, prin efectul gravitațional se produce energie. Se numește Green Gravity această companie și noi avem puțuri de mare adâncime, de la 300 de metri la 900 de metri. E un lucru care trebuie explorat”, a afirmat ministrul Energiei.

El a precizat că a discutat și cu Hidroelectrica pentru a realiza parcuri solare în Valea Jiului. “Am discutat cu Hidroelectrica să vină în Valea Jiului, la noul Complex Energetic Valea Jiului, unde am reușit să salvăm cele 2.032 de locuri de muncă și să facem niște parcuri solare. Sunt aproximativ 11 hectare disponibile. Trebuie să diversificăm activitatea Complexului Energetic Valea Jiului pentru că doar pentru exploatarea huilei, din păcate, în 2032 se dă stingerea. Ăsta-i termenul asumat în fața Comisiei Europene”, a mai declarat Burduja.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.