Cuib de barză, mutat cu ORDIN de ministru

Cuib de barză, mutat cu ORDIN de ministru

Relocarea unui cuib de barză este o acţiune foarte complicată. Bine ar fi dacă şi cetăţenii care trăiesc în arii naturale ar fi trataţi măcar cu jumătate din seriozitatea și delicatețea acordată cuiburilor goale ce-și așteaptă locatarii.

Un cuib de barză urmează să fie mutat. În acest sens a fost emis un ORDIN de ministru de la Ministerul Mediului. Actul a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial şi aprobă  „relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) de pe Strada Paltinului nr. 3A, Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, în proximitatea locului unde se află actualul cuib, nu mai departe de 100 de metri de acesta”. Mutarea cuibului trebuie să se facă până la migrația de primăvară a berzelor, dar nu mai târziu de 25 martie 2024.

Pentru această activitate se solicită şi se obține autorizația de mediu pentru recoltare. „În termen de cel mult 7 zile de la data relocării, solicitantul are obligația să transmită agenției județene pentru protecția mediului de pe raza administrativ-teritorială unde s-a desfășurat acțiunea de relocare un raport asupra acțiunii derulate”, precizează ordinul ministrului. Raportul se face pe baza unui model prevăzut în anexa care face parte integrantă din ordin.

Apoi, agenția județeană pentru protecția mediului transmite Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, în maximum 30 de zile, un raport referitor la rezultatele acţiunii. De asemenea, Garda de Mediu are obligaţia să ţină situaţia sub control şi să intervină dacă  apar abateri.

Grija guvernanților pentru cuibul de barză este înduioșătoare, de admirat, dar în flagrantă contradicție cu ceea ce se întâmplă în parcurile naturale.  Din păcate, sunt zeci de arii protejate care funcționează nelegal, în clandestinitate, fără ca Ministerul Mediului să rezolve situația. În presă au apărut sute de articole pe tema învârtelilor și abuzurilor făcute în arii naturale protejate.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.