De ce „Cartea exasperării mele”?

De ce „Cartea exasperării mele”?

Jurnalistul Cornel Nistorescu s-a aflat, astăzi, în studioul radioului Big FM, unde a vorbit despre volumul „Cartea exasperării mele”, care va fi prezentat mâine, 17 aprilie, la Deva.

Voce inconfundabilă a publicisticii românești, Cornel Nistorescu, a cuprins între coperțile acestei cărți o colecție de editoriale pe care le-a publicat în anii în care conduce ziarul Cotidianul. Volumul este un recurs la memoria recentă a evenimentelor care ne-au marcat traiectoria ca țară și ca societate. Citindu-l, vom descoperi lucruri care s-au întâmplat cu puțin timp în urmă și care se repetă cu o constantă exasperantă. Acele lucruri țin de alegeri, decizii, greșeli care, uneori, îmbracă o altă formă, dar duc la același rezultat.

„Spun de mai mulți ani același lucru și nu se schimbă mare lucru. Este o exasperare față de imobilismul lumii politice și față de neputința oamenilor care gestionează comunități, domenii, legislație. Față de ceea ce ne așteptam sau față de ce ar trebui sau față de ceea ce spun oamenii că ar trebui să fie, lucrurile se mișcă mult prea încet. Putem să constatăm un progres și o mișcare pozitivă, dar în același timp lucrurile sunt exasperante. Și, în fiecare zi să tot scrii, normal că te apucă exasperarea”, a spus Cornel Nistorescu.

Acid și neiertător cu orice tip de derapaj, Nistorescu a radiografiat starea în care se află societatea zilelor noastre, ca răspuns la întrebarea moderatorului, despre cum se împacă cu mentalitatea de tip neocomunist a conducătorilor noștri.

„E o lume de alt tip, în care plasa relațiilor, o lume în care valori morale și principii nu contează. Nu contează legea. Acesta nu e neocomunism. În comunism conta Legea, te pârlea de te prindea. Te executa, te băga și la moarte. E o lume stricată, o lume lipsită de structurile morale și legale funcționale, de instituții respectabile, de onorabilitatea valorilor. Domnule, te trezești că sunt profesori, care-s ba proști, ba falși, ba agramați. Că sunt profesori universitari, că sunt mari savanți, cam tot pe la nivelul Elenei Ceaușescu. Să știți că sunt oameni la Academie, care nu știu dacă au în spate o operă care să-i califice. Toate acestea au dus societatea românească într-o mare criză de încredere. Toată lumea promite drumuri asfalturi, aeroporturi, liberă trecere spre nicăieri, dar nimeni nu încearcă să reconstituie o încredere a noastră în noi înșine și în instituțiile statului”, a punctat Nistorescu.

Prezent în studioul Big FM și prieten al autorului, Vladimir Brilinsky, a apreciat că volumul semnat de Nistorescu este o fotografie a istoriei ultimilor decade.

„Eu cred că această carte trebuia să poarte alt nume – Desriptio Romaniae. Aceasta este în primul rând o carte de istorie, este istoria noastră pe care noi am trăit-o între 2015 și 2023. Domnul Nistorescu are curajul, libertatea de a se exprima de a emite păreri și de a zugrăvi pe o frescă, toate tipurile de oameni care ne-au mâncat zilele, iohanișii, șoșocii, simionii, băseștii. Toți apar acolo, în toată splendoarea lor. Cei care au intrat de-a lungul timpului, au intrat cu bocancii în ceea ce se numește libertatea noastră. Eu cred că asta nu este cartea exasperării domnului Nistorescu, este cartea disperării unui popor întreg”, a opinat Vladimir Brilinsky.

Lansarea volumului „Cartea exasperării mele” va avea loc mâine, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, în sala de la ora 16:00, în Amfiteatrul „Liviu Oros”, intrarea fiind liberă.

VĂ INVITĂM SĂ URMĂRIȚI ÎNREGISTRAREA EMISIUNII DE LA BIG FM: 

 

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.