(VIDEO) Percheziții la o rețea de ”gunoieri comunitari” cu ramificații în județul Hunedoara. Aduceau ilegal deșeuri în țară

(VIDEO) Percheziții la o rețea de ”gunoieri comunitari” cu ramificații în județul Hunedoara. Aduceau ilegal deșeuri în țară

Procurorii și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate au descins, astăzi, 16 aprilie la domiciliile unor persoane din Arad, pentru a face percheziții într-un dosar de constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă calificată. Gruparea vizată de oamenii legii este acuzată că aducea în țară deșeuri din UE, în schimbul unor sume mari de bani.

Rețeaua de traficanți de deșeuri avea activitate și în județul Hunedoara.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara au pus în aplicare șapte mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Arad, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă calificată.

Cercetările efectuate au stabilit că, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara) precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar în scopul obţinerii de beneficii financiare substanțiale”, a transmis DIICOT. 

Descinderile de astăzi au vizat același grup care a fost „vizitat” de procurori și în octombrie 2023. Atunci, procurorii notau că deşi introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă, sub pretextul efectuării unor operaţiuni de valorificare/reciclare, membrii grupului infracţional au acţionat pentru introducerea ilegală în ţară a deşeurilor, punând astfel în pericol sănătatea populației și mediul înconjurător. Aceștia au profitat și de faptul că în România prețul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona la vremea respectivă), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, urmărind astfel să obțină în mod facil câștiguri financiare importante.

Reprezentanții DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.