Percheziții la o grupare de falsificatori de bijuterii și monede, pe care le plasau la casele de amanet

Percheziții la o grupare de falsificatori de bijuterii și monede, pe care le plasau la casele de amanet

Procurorii și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate au organizat, astăzi, percheziții în mai multe județe, pentru a destructura o grupare care plasa monede (ducați) și bijuterii contrafăcute la casele de amanet. Acele obiecte erau acoperite cu un strat gros de aur, iar în interior aveau alte metale fără valoare. 

În județul Hunedoara, au avut loc percheziții la domiciliul unei persoane, alte 26 de percheziții domiciliare s-au desfășurat în județele Argeș, Brăila, Prahova, Hunedoara, Ilfov și municipiul București. Obiectul dosarului penal este de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, tentativă la înșelăciune și punerea în circulație de valori falsificate străine.

Din datele anchetatorilor, reiese faptul că, începând cu luna noiembrie 2021 și până în prezent, membrii unei grupări infracționale organizate, care acționau în județul Argeș au indus în eroare operatorii unor case de amanet, cu sediile în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța. Aceștia plasau bijuterii și monede din aur (ducați) contrafăcute la case de amanet, încheind contracte de împrumuturi. Până în prezent, valoarea prejudiciului produs caselor de amanet ajunge la două milioane de lei. 

„Membrii grupului infracțional îi asigurau pe operatorii caselor de amanet că vor respecta obligațiile contractuale, iar pentru a le câștiga încrederea, achitau în avans comisionul, însă după împlinirea termenului pentru care au fost încheiate contractele nu se mai prezentau să revendice și să ridice obiectele amanetate. Metodele convenționale de verificare utilizate de operatorii caselor de amanet nu au putut descoperi falsul, întrucât obiectele au fost minuțios lucrate și au un înveliș consistent din aur de diferite karate. De asemenea, pe durata procedurii de introducere în regim de amanet a bijuteriilor și monedelor contrafăcute, suspecții au manifestat un comportament menit să distragă atenția angajaților pentru ca verificarea autenticității bunurilor să fie superficială”, a transmis Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). 

În urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate și ridicate, bijuterii susceptibile a fi contrafăcute, telefoane mobile, documente cu valoare probatorie, sume de bani, precum și alte mijloace de probă. Totodată, 14 persoane au fost duse cu mandat la audieri.

Acțiunile au fost realizate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brăila, al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș și ai grupărilor de jandarmi mobile din Craiova, Ploiești și Timișoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.