Poveste tăcută despre un Crăciun fără cuvinte

Poveste tăcută despre un Crăciun fără cuvinte

Atmosferă vestitoare de sărbătoare, joi, 21 decembrie 2023, la sediul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România – Filiala Hunedoara.

Direcția de Asistență Socială Deva a dăruit dulciuri și produse specifice sărbătorilor de iarnă familiilor pentru care comunicarea trece dincolo de cuvinte. Sunt zeci de copii, femei și bărbați care nu vor auzi vreodată cum sună versul colindei, dar au învățat să-și exprime emoțiile prin gesturi și semne și știu să „citească” pe buze cuvintele semenilor veniți din lumea celor care aud și vorbesc.

Fiecare om care a primit un dar din sacul Moșului a mulțumit oaspeților în felul său. Într-un alfabet al gesturilor, unii și-au îndreptat mâna spre bărbie, cu degetul mare separat de palmă – iar alții și-au împreunat palmele ori le-au încrucișat în dreptul pieptului.
Și chiar dacă pentru ei legătura între sunete și înțelesul lor nu se face în mod natural, sărbătoarea Crăciunului este la fel ca pentru oricare dintre noi – un timp în care ne pregătim sufletul pentru a dărui și a primi.

Joi seara, ajutoarele lui Moș Crăciun au făcut un popas și la Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte, din cartierul Nicolae Grigorescu – și toţi cei găzduiţi aici au găsit daruri sub bradul de Crăciun, împodobit la intrare.

 

 

 

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.