Sălbăticia din spatele politicii de campanie

Sălbăticia din spatele politicii de campanie

Dacă nu este inteligența artificială la mijloc, este șantaj. Dacă nu este șantaj, este răzbunare. Dacă nu este nici răzbunare, este nemernicie sau sunt planuri diabolice. Și dacă niciuna dintre toate astea nu este, avem o clară demonstrație a promiscuității politicii infantile de lângă noi.

În mediul on-line circulă, de câteva zile, o înregistrare în care este posibil să fie redat un dialog telefonic dintre primarul Devei, Florin Oancea, și unul dintre foștii săi susținători – Marius Balșa, care, în urmă cu câteva săptămâni, s-a delimitat de primar, printr-un clip video pe Facebook.

Timp de peste două minute, în postarea recentă, sunt discutate aspecte legate de compromiterea unui candidat la Consiliul Local – Clej Emanuel, o persoană care, de mult timp, îi caută, consecvent, nod în papură actualului primar.

Nu o să difuzăm acea înregistrare deoarece redacția nu are în dotare atâtea „bipuri” cât să acopere obscenitățile care se aud din convorbirea telefonică.

Unii experți în domeniu audio-vizual spun că această înregistrare poate fi făcută din două înregistrări separate, alții că ar fi vorba de inteligența artificială, iar alții, cei mai mulți, dar mai puțin specialiști, o declară autentică. Amatorii de senzații tari, pot găsi această înregistrare pe o rețea de socializare.

Nu o să facem nici rezumatul discuției, dintre cei doi, pentru că nu există certitudinea că această convorbire ar fi avut loc la telefon sau ar fi fost prelucrată într-un laborator audio-video.

Cert este că limbajul folosit nu poate fi considerat deloc adecvat și asta dezvăluie fața nevăzută a felului în care se construiesc și se dărâmă proiecte politice, precum și instrumentele de șantaj și linșaj care se practică pe scară tot mai mare.

L-am contactat pe Emanuel Clej, cel care face subiectul convorbirii și totodată motorul difuzării în public a filmării,  pentru a afla părerea legată de dialogul dintre cei doi.

„Vă confirm că această convorbire a avut loc și că este posibil ca ea să fi avut loc undeva în luna ianuarie. Anul trecut am fost atacat prin diferite mijloace, cu precădere live-uri, de către Marius Balșa care făcea la adresa mea aprecieri nepotrivite. Ulterior acesta și-a cerut scuze față de mine, în prezența unor martori credibili, spunând că el a făcut ceea ce i s-a spus. Clipul publicat este doar o parte dintr-o convorbire în care sunt atacate și alte persoane potrivnice primarului”, a declarat Emanuel Clej.

”Confirm acest lucru, spune și Marius Balșa. Convorbirea a avut loc dar nu eu am pus-o în spațiul public. În urma unei intervenții ale mele, referitoare la primarul Florin Oancea, acesta mi-a făcut plângere penală la poliție, asta după ce, ani întregi l-am susținut. Repet, nu eu am distribuit public filmarea respectivă. I-am dat lu’ Clej înregistrarea integrală a convorbirii și nu doar fragmentul care a fost făcut public”, a declarat Marius Balșa.

Până la această oră nu am reușit, pe niciun canal de comunicare, să obținem un punct de vedere al primarului Florin Oancea.

Publicația noastră rămâne deschisă oricărui dialog și îi oferim, oricând, domnului Florin Oancea posibilitatea să își spună punctul de vedere în legătură cu acest subiect care ar trebui clarificat pentru corecta informare a devenilor.

FOTO: Facebook Marius Balşa

………………….

P.S. Acest material este un demers pur jurnalistic. Nu a fost comandat și nu a fost plătit de nimeni. Atâta timp cât în alte redacții media, conectate la banul public și electoral, există acest material, cu mult timp înainte de a fi publicat pe rețelele de socializare și unde se fac calcule despre cum ar putea fi mai profitabilă publicarea lui, noi ne facem datoria de a-l prezenta necondiționat de ceva sau de cineva. Nu mai puțin adevărat este că, în repetate rânduri, alte redacții (fără a generaliza, în niciun caz)  au așteptat să publicăm noi subiecte mai delicate, pe care ei le cunoșteau deja urmând să le preia, de cele mai multe ori fără a cita sursa.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.