Seniorii Devei s-au „războit” pe tabla de șah. Vezi cine a ieșit victorios

Seniorii Devei s-au „războit” pe tabla de șah. Vezi cine a ieșit victorios

Cei mai buni șahiști de la Centrul de zi „Clubul Seniorilor” Deva au participat, miercuri, la a doua ediție a concursului „Cupa Seniorilor”, organizat de Direcția de Asistență Socială Deva. În fața tablei de șah s-au aliniat 10 jucători, cu vârsta între 55 și 93 de ani.

Competiția s-a desfășurat după regulile Federației Internaționale de Șah – cu ceas de joc și arbitru profesionist. Partidele s-au jucat în ritmul șahului rapid – deci, cu toate mutările efectuate într-un interval de timp fix. Fiecărui jucător i-au fost acordate 30 de minute pentru o partidă, plus alte 10, alocate împerecherii și așezării pe mese. Formatul s-a dovedit atractiv mai degrabă pentru privitori – căci pentru participanți, singurul aspect important în timpul confruntării a fost capacitatea de concentrare și de gândire sub presiune.

Competiția s-a disputat în condiții de fair-play. După cinci runde de joc, „Cupa Seniorilor” – Ediția a II-a și-a desemnat câștigătorii. Organizatorii au oferit trei premii și o mențiune, care au revenit celor mai buni dintre jucători:
– Premiul I – Dan Eugen (86 ani);
– Premiul II – Nicolae Stancu (92 ani);
– Premiul III – Ștefan Grasz (66 ani);
– Mențiune – Leorean Popovici (55 ani, câștigătorul primei ediții a „Cupei Seniorilor” la șah, desfășurată în luna mai 2023).

După trei ore de joc, fiecare competitor a plecat acasă cu un premiu sau cu o diplomă de participare – în funcție de reușitele de la masa de joc. În plus, în afara concursului, seniorii au avut parte de o surpriză. Au avut ocazia să joace șah cu un copil de 7 ani – elev la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, pasionat de „sportul minții” și câștigător al mai multor concursuri de gen. Și chiar dacă unii dintre ei au fost învinși, s-au fotografiat împreună cu micuțul șahist și l-au încurajat să-și perfecționeze strategia și tacticile în sportul inventat în urmă cu aproape 1500 de ani și care continuă să fie una dintre cele mai populare forme de interacțiune socială.

Centrul de zi „Clubul Seniorilor” are, în prezent , aproximativ 50 de membri, cu o vârstă medie de 75 de ani, care se întâlnesc de câteva ori pe săptămână la o partidă de şah, rummy, table sau cărţi. Decanul de vârstă al clubului are 93 de ani. A fost finanţist, iar acum joacă şah şi scrie versuri şi tablete literare. Este mândru de prima carte publicată şi povesteşte cu drag despre anii de liceu, pe care i-a petrecut la Râmnicu Vâlcea, alături de scriitorul Dinu Săraru. 

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.