Tezaurul de la Șoimuș. Cum au ajuns pe masa primarului peste 400 de monede antice

Tezaurul de la Șoimuș. Cum au ajuns pe masa primarului peste 400 de monede antice

Primarul comunei Șoimuș, Mihai Irimie, a făcut un anunț surprinzător. Acesta susține că, în cursul zilei de astăzi, un cetățean a venit la primărie, pentru a-i preda un tezaur de 407 monede antice. Mihai Irimie a precizat că monedele au fost predate Direcției de Cultură a Județului Hunedoara, ceea ce înseamnă că o primă probă a autenticității acestora a fost făcută. Monedele au fost predate de către un căutător autorizat, care le-a găsit cu ajutorul detectorului de metale. 

„Astăzi am avut surpriza să între pe ușa primăriei un cetățean care a descoperit în comuna Șoimuș un tezaur, 407 monede de argint din perioada cuceririi Imperiului Roman a Daciei.
A fost pentru prima dată când am întâmpinat astfel de situație, monedele sunt superbe, nu este una la fel cu cealaltă și au fost foarte bine păstrate.
Procedura spune că se inventariază de primar și se predau către Direcția de Cultura a Județului Hunedoara.
Am predat împreună cu căutătorul autorizat cele 407 monede, acestea urmând sa intre în patrimoniul statului roman.
Cel care le-a descoperit v-a fi despăgubit de statul român cu 30 % din valoarea lor.
S-ar putea ca în zona unde s-au descoperit sa fie și o cetate dacica sau romană. Urmează sa se facă cercetări de către specialiștii de la Ministerul Culturii prin Direcția Județeană de Cultură”, a scris primarul Mihai Irimie pe pagina sa de Facebook.

Primarul comunei Șoimuș nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii suplimentare despre proveniența celor 407 monede.

Știre în curs de actualizare…

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.