Un tip de cancer face ravagii

Un tip de cancer face ravagii

Rata mortalităţii prin cancer colorectal în rândul oamenilor cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani din Uniunea Europeană şi Regatul Unit este în creştere, arată studiu publicat recent de Universitatea din Milano (Italia), citat de DPA.
Una dintre cauzele creşterii numărului de decese asociate cancerului colorectal o reprezintă proporţia mai mare de tineri supraponderali, a declarat Carlo La Vecchia, care a condus studiul publicat în jurnalul ştiinţific Annals of Oncology.
Printre alţi factori se numără creşterea consumului de alcool şi reducerea activităţii fizice, potrivit cercetătorilor.
Cancerul colorectal la o vârstă mai tânără este, în general, mai agresiv, iar şansele de supravieţuire sunt mai reduse în comparaţie cu cazurile apărute la persoane mai în vârstă, au explicat oamenii de ştiinţă.
Cercetătorii au sugerat că autorităţile din domeniul sanitar ar trebui să ia în considerare extinderea screeningului pentru cancerul intestinal la persoanele mai tinere, începând cu vârsta de 45 de ani.
Cancerul colorectal se dezvoltă, de obicei, din excrescenţe (polipi) apărute în peretele intestinal. Acestea pot fi îndepărtate în timpul unei colonoscopii, înainte să devină potenţial cancerigene.
În Germania, potrivit Centrului pentru studii oncologice din această ţară, aproximativ 55.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer colorectal şi peste 20.000 mor.
Cercetătorii preconizează că în 2024 rata mortalităţii prin cancer colorectal va creşte considerabil în Marea Britanie în comparaţie cu anul 2018 – cu 26% în cazul bărbaţilor şi cu aproape 39% la femei.
Totodată, se preconizează o creştere şi în Italia, de 1,5% pentru bărbaţi şi de 2,6% pentru femei.
În Spania şi Polonia, creşterea este estimată la 5,5% pentru bărbaţi şi 5,9% pentru femei.
În Germania, se preconizează o creştere de 7,2% a numărului de cazuri la femei cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani.
Cancerul de colon este un tip de cancer al cărui punct de plecare este la nivelul colonului, un segment important al tractului digestiv. Deseori este folosit termenul de cancer colorectal, care include cancerul colonului și al rectului.
Cancerul colorectal reprezintă o serioasă problemă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România și o cauză importantă de mortalitate, din cauza diagnosticării tardive, potrivit specialiștilor români.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.