Ajutorul de „înmormântare” pentru minele din Valea Jiului, privit cu optimism de senatorul Resmeriță

Ajutorul de „înmormântare” pentru minele din Valea Jiului, privit cu optimism de senatorul Resmeriță

Senatorul Cristian Resmeriță privește cu optimism către viitorul sectorului energetic din Valea Jiului, deși minele de cărbune și Termocentrala Paroșeni au intrat pe program de închidere. Altceva în locul lor nu s-a construit și nici nu există un plan bătut în cuie, pentru a dezvolta alte capacități de producție de energie în zonă.

Recent, Senatul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care Guvernul a acordat un ajutor de stat de 70 de milioane de euro Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ). Banii sunt alocați pentru programul de închidere a ultimelor mine viabile din VJ, respectiv Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, dar și a termocentralei Paroșeni. Acestea ar trebui închise până în 2030, conform angajamentului pe care Guvernul și l-a asumat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Așadar, volens-nolens, Guvernul trebuia să aloce aceste fonduri, pentru a respecta angajamentele din PNRR. Banii vor fi folosiți pentru plata salariilor angajaților CEVJ, dar și pentru echipamentele necesare închiderii obiectivelor menționate.

„Termocentrala Paroșeni va funcționa până în 2030 pe cărbune. Eu sper că va funcționa și după 2030, pentru că există o alternativă – gazul. Pentru că trece pe acolo conducta BRUA. Mina Lupeni trebuia închisă pe actele guvernamentale făcute de fostul premier Cioloș, în 2016. În 2017, Mina Lupeni trebuia să fie ecologizată, să crească iarbă verde acolo. Uite că merge și astăzi. Vreau să fac în așa fel încât să prelungim activitatea, dar fără ajutorul acesta de stat pe care Guvernul l-a acordat acum, în valoare de 70 de milioane de euro, locurile de muncă dispăreau luna aceasta. Este foarte important faptul că acești 2000 de oameni pot lucra. Eu sper să gestioneze bine banii, să păstreze locurile de muncă. Am văzut că au făcut 46 de angajări și au mai aprobat 300 de angajări.
Nu putem spune că în momentul în care fac 300 de angajări, fac «înmormântare». Vedeți că în lumea aceasta toate se schimbă și Germania și Polonia au zis că închid mineritul și acum nu-l mai închid”, a declarat senatorul Resmeriță pentru Cotidianul de Hunedoara.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.