Importanţa eroului naţional Avram Iancu pentru istoria românilor a fost evocată joi, la Deva, în cadrul unei conferinţe internaţionale la care participă istorici din România şi alte nouă state europene şi SUA.
Manifestarea a fost organizată cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea celui pe care moţii din Ţara Zarandului l-au numit Crăişorul munţilor. Intitulat „Avram Iancu – 200 de ani de la naştere. Omul, contemporanii, epoca”, evenimentul este organizat, în perioada 9-10 mai, de Consiliul Judeţean Hunedoara.
Potrivit organizatorilor, comunicările ce vor fi prezentate în cadrul conferinţei sunt realizate la un înalt nivel ştiinţific de către istorici specialişti în istorie modernă, sociologi, filologi, cercetători din domeniul presei, fiind caracterizate printr-o mare diversitate tematică, consemnează AGERPRES.
„La noi, cel puţin în Ardeal, Avram Iancu e în sufletele tuturor. (…) În acest an va avea loc Congresul naţional al istoricilor, ediţia a IV-a, la Chişinău, iar acolo va fi o sesiune specială dedicată lui Avram Iancu”, a spus, în deschiderea lucrărilor, preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel-Pop.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, gazda manifestării, a arătat că prezenţa la Deva a unor istorici şi specialişti de marcă va contribui la creionarea portretului eroului naţional Avram Iancu.
„Prin intermediul acestei prestigioase conferinţe, ne dorim să aducem clarificări asupra vieţii şi personalităţii lui Avram Iancu, la fel cum ne dorim să înţelegem mai profund implicarea sa în mişcarea socială şi naţională a românilor din Transilvania, alături de alţi lideri importanţi ai vremii”, a punctat preşedintele CJ Hunedoara citat de AGERPRES.
Cu ocazia conferinţei, CJ Hunedoara a reeditat volumul „Avram Iancu – o viaţă de erou”, scris de istoricul Silviu Dragomir, despre care preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spunea că „este cel mai bun biograf al lui Avram Iancu, un simbol pentru Academia Română şi pentru istoriografia românească, în general”.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.