Decizie definitivă în celebrul dosar Berbeceanu. Procurorul care l-a anchetat a fost achitat

Decizie definitivă în celebrul dosar Berbeceanu. Procurorul care l-a anchetat a fost achitat

După 10 ani de judecată, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat sentința definitivă în dosarul fostului polițist Traian Berbeceanu și al anchetatorilor săi.
Toți inculpații din dosar au fost achitați.

Reamintim că, inițial au existat două dosare care au fost trimise în judecată separat, în 2014: lotul ”Berbeceanu” de către DIICOT la Tribunalul Bucureşti, iar lotul ”Mureşan” de către DNA la ÎCCJ. Ulterior, ÎCCJ a hotărât conexarea celor două cauze. Așadar, dosarul conexat a fost judecat, atât pe fond, cât și în apel la Înalta Curte. După doi ani, în 30 iunie 2016, a fost pronunțată sentința pe fond, unde Traian Berbeceanu a fost achitat, iar procurorul Ioan Mureșan a fost condamnat la ani grei de pușcărie.
Sentința definitivă dată de Completul de 5 judecători ai ÎCCJ a răsturnat substanțial decizia dată în 30 iunie 2016 de aceeași instanță.

Astfel, fostul şef DIICOT Alba, procurorul Ioan Mureşan, a fost achitat pentru infracțiunile de abuz în serviciu, represiune nedreaptă și fals intelectual.
Prin decizia ÎCCJ din 30 iunie 2016, acesta fusese condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, pentru faptele de care l-au acuzat procurorii DNA. Prin decizia definitivă, Mureșan poate reveni în cadrul DIICOT Alba Iulia și va primi salarii restante de cel puțin 1 milion de euro, potrivit libertatea.ro
Fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean și ofițerul de poliție Alin Mirel Muntean au fost, de asemenea, achitați. Aceștia au fost acuzați de complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.
Inițial cei doi erau condamnați la doi ani cu executare, respectiv patru ani cu executare.
Înalta Curte a mai decis că Mureșan, Cean și Muntean nu mai trebuie să-i plătească daune morale și materiale lui Berbeceanu.

În cazul comisarului-șef Traian Berbeceanu, fost comandant al BCCO Alba, magistrații au modificat sentința dată pe fond.
Instanța a schimbat temeiul soluției de achitare, din „fapta nu există” în „nu există probe că a săvârșit infracțiunea” de sprijinire de grup infracțional organizat. Traian Berbeceanu a fost găsit nevinovat și în 2016, în cazul faptelor de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013.

Istoricul dosarelor

În 2014, fostul comandant al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT, îmreună cu alți inculpați, pe motiv că a favorizat o grupare infracțională organizată. Fostul polițist a fost arestat preventiv, fiind eliberat după 30 de zile.
Pe de altă parte, DNA i-a trimis în judecată pe procurorii Ioan Mureșan, Nicolae Cean și pe polițistul Alin Mirel Muntean pe motiv că au fabricat probe pentru dosarul lui Berbeceanu.
Timp de zece ani în care cele dosare s-au judecat separat, apoi au fost conexate, au existat adevărate răsturnări de situație cu martori care și-au schimbat fundamental declarațiile sau dezvăluiri care au scos la iveală legături nefirești între personaje din lumea judiciară.

Prezentam comunicatul DNA privind trimiterea in judecata a procurorilor Ioan Muresa si Nicolaie Cean, precum și a polițistului Alin Muntean:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei, au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:
MURESAN IOAN, procuror sef al DIICOT – ST Alba, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:
-abuz in serviciu;
-represiune nedreapta;
-fals intelectual.
CEAN NICOLAIE IOAN, fost procuror DIICOT in perioada 07.12.2009 – 15.08.2013, in prezent pensionat, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie;
MUNTEAN ALIN MIREL, ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:
-abuz in serviciu;
-fals intelectual, in forma continuata;
-complicitate la infractiunea de represiune nedreapta.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2013, inculpatul MURESAN IOAN, impreuna cu inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL si cu complicitatea inculpatului CEAN NICOLAIE ION, cu ocazia urmaririi penale efectuate intr-un dosar al DIICOT – ST Alba, privind pe Berbeceanu Traian s.a., si-a indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu vizand desfasurarea activitatii in conformitate cu legea, prin:
-dispunerea inceperii urmaririi penale fata de Berbeceanu Traian pentru savarsirea infractiunilor de sprijinirea unui grup infractional nestructurat;
-favorizarea infractorului;
-omisiunea sesizarii organelor judiciare, marturie mincinoasa si fals in declaratii (21.10.2013);
-punerea in miscare a actiunii penale (23.10.2013);
-retinerea pe 24 de ore a lui Berbeceanu Traian (24.10.2013);
De asemenea a propus arestarea preventiva a acestuia (24.10.2013), in urma administrarii, fie personal, fie de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, a unor probe nelegale, cu un continut nereal, constand:
-declaratii obtinute prin intrebuintarea de amenintari, promisiuni sau favoruri;
-declaratii luate unor persoane aflate in relatii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian;
-declaratii continand adaugiri sau deformari ale sustinerilor persoanelor audiate;
-declaratia inculpatului CEAN NICOLAIE ION, audiat cu identitate protejata;
– procese-verbale intocmite de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, despre care a cunoscut ca au continut fals sau trunchiat;
-documente fara relevanta probatorie;
In acelasi context, inculpatul nu a procedat la verificarea altor variante de ancheta, desi existau elemente faptice care ar fi impus acest lucru.
In referatul cu propunere de arestare preventiva, inculpatul MURESAN IOAN a inserat cu stiinta mentiuni false sau denaturate si a ascuns existenta unor probe in apararea lui Berbeceanu Traian, aducand astfel o grava vatamare drepturilor si intereselor legale ale acestuia, respectiv: libertatea individuala, dreptul la aparare, dreptul la demnitate, la reputatie si onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia.
Ca urmare a acestor actiuni, inculpatii MURESAN IOAN, MUNTEAN ALIN MIREL si CEAN NICOLAIE ION au obtinut, atat pentru sine, cat si pentru persoane din anturajul acestora, cercetate penal, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial, constand in denigrarea ofiterului de politie judiciara si inlaturarea acestuia din dosarele pe care le instrumenta.
Concret, starea de fapt detaliata in rechizitoriu este urmatoarea:
In cursul anului 2012, BERBECEANU TRAIAN a transmis inculpatului MURESAN IOAN, atat direct, cat si prin intermediul altor persoane, ca are informatii cu privire la activitati infractionale desfasurate de inculpatii CEAN NICOLAIE si MUNTEAN ALIN, atragandu-i atentia ca va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculandu-se si informatii privind detinerea de catre BERBECEANU TRAIAN a unor inregistrari in sensul celor aratate.
In luna august 2012 inculpatul MURESAN Ioan i-a solicitat in repetate randuri lui Berbeceanu Traian, sef al B.C.C.O. Alba, sa il numeasca pe inculpatul Munteanu Alin sef al Serviciului de combatere a finantarii terorismului si spalarii banilor (S.C.F.T.S.B) din cadrul B.C.C.O. Alba.
In urma verificarilor in cadrul serviciului, Berbeceanu Traian a constatat o serie de nereguli privind inregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum si lipsa din registrul de evidenta a cauzelor penale a datelor privind dosare inregistrate in noiembrie – decembrie 2010, in lucru la inculpatul Munteanu Alin.
In aceste conditii, avand suspiciuni cu privire la Munteanu Alin, Berbeceanu Traian a refuzat solicitarea inculpatului MURESAN Ioan.
Aspectele mentionate mai sus, care periclitau pozitiile functionarilor publici, precum si interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natura a-i determina pe inculpatii MURESAN Ioan si Cean Nicolaie, impreuna cu ofiterul de politie Muntean Alin, sa conceapa un plan prin care, folosindu-se de prerogativele si atributiile functiilor detinute, sa obtina, in mod injust, denigrarea si decredibilizarea ofiterului de politie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de politie judiciara detinut de acesta, precum si inlaturarea ofiterului din dosarele pe care le instrumenta.
Astfel, in acest context a rezultat ca, incepand cu luna mai 2013, in mai multe dosare de urmarire penala aflate pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, inculpatii MURESAN Ioan si Muntean Alin au directionat declaratiile unor invinuiti si martori audiati in aceste cauze, fara legatura cu obiectul cauzelor si fara existenta vreunei sesizari scrise, catre persoana lui Berbeceanu Traian, evidentiindu-se o actiune concertata pentru obtinerea, in orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian in fapte de natura penala.
Pentru a obtine acele declaratii de la invinuiti, inculpatul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate in stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate.
O alta categorie de declaratii, ce au fost utilizate de inculpatul MURESAN Ioan in sustinerea acuzarii, au constituit-o cele luate unor persoane aflate in relatii vadite de dusmanie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate in urma actiunilor BCCO).
Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigatii, intocmite preponderent in perioada august-octombrie 2013, de inculpatul Muntean Alin, care era si ofiter de caz, continand aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legaturi ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, daca ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate in acea perioada de catre cei ce le-au cunoscut.
De asemenea, inculpatul Muntean Alin a intocmit mai multe procese-verbale avand ca obiect constatari ale unor legaturi infractionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentand date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de catre Berbeceanu Traian a unor informatii catre mediile infractionale.
Referitor la invinuirea adusa lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumita persoana despre perchezitia din 10 mai 2012, a rezultat ca postul telefonic, mentionat de inculpatul MURESAN Ioan in referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atentionate, nu apartinea acesteia, ci era utilizat de o alta persoana.
In ce priveste invinuirea de a fi informat aceeasi persoana despre efectuarea, in data de 08 octombrie 2012, a unei perchezitii domiciliare, referatul cu propunere de arestare intocmit de inculpatul MURESAN Ioan contine o expunere de date neconcludente pentru cauza.
Din actele prezentului dosar a mai rezultat ca inculpatul Cean Nicolaie, care pana in vara anului 2013 a functionat ca procuror in cadrul DIICOT-ST Alba, a efectuat demersuri si a pus la dispozitie celorlalti doi inculpati, in intelegere cu acestia, martori dispusi sa dea declaratii nereale impotriva lui Berbeceanu Traian.
De asemenea, a transmis unor persoane ce urmau a fi audiate in calitate de inculpati promisiunea, din partea inculpatului MURESAN IOAN, ca, daca vor accepta sa faca declaratii incriminatoare la adresa lui BERBECEANU TRAIAN, vor beneficia de usurarea situatiei juridice.
Acelasi inculpat a furnizat anumitor martori, anterior audierii lor de catre inculpatul MURESAN IOAN, date nereale cu privire la participatia penala a lui BERBECEANU TRAIAN, in scopul introducerii acestor informatii false in declaratiile date anchetatorilor.
Contributia sa, la sustinerea anchetei efectuate in mod abuziv de inculpatii MURESAN IOAN si MUNTEAN ALIN, s-a mai materializat si prin formularea unei declaratii personale, impotriva lui BERBECEANU TRAIAN, ca martor cu identitate protejata, aducand o grava vatamare drepturilor si intereselor legale ale persoanei vatamate: respectiv libertatea individuala, dreptul la aparare, dreptul la demnitate, la reputatie si onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia.
In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza”.

Prezentăm comunicatul DIICOT privind trimiterea în judecată a comisarului-șef Traian Berbeceanu:

“Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Structura Centrala au dispus astazi, 16 iulie 2014, trimiterea in judecata a inculpatilor:
1.Berbeceanu Traian, 46 de ani, in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat, fals in declaratii, luare de mita, spalare a banilor, fals in inscrisuri sub semnatura privata (cu referire la contractul de vanzare – cumparare datat 22.07.2011) si complicitate la infractiunea de delapidare, toate in concurs real de infractiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.
Cu privire la inculpatul Berbeceanu Traian, din probele administrate a rezultat ca:
-in cursul anului 2011, in calitate de ofiter de politie judiciara cu gradul profesional de comisar sef si avand functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat din care faceau parte inculpatii Rusu Gheorghe, Cupetiu Dorin Eugen Ioan si alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 de euro, de la Rusu Gheorghe si Rusu Anca, pentru a face un act contrar indatoririlor sale de serviciu, si anume, furnizarea catre susnumiti a unor date si informatii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. ori a altor persoane din aceeasi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de luare de mita, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 lit.c) din Legea nr. 78/2000;
-in perioada mai – octombrie 2012, avand calitatea de ofiter de politie judiciara si functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, a divulgat inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan, prin intermediul inculpatului Rusu Gheorghe, imprejurarea ca in data de 10.05.2012 se vor efectua perchezitii (in dosarul nr.71/D/P/2011 instrumentat la nivelul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba-Iulia) la domiciliile inculpatilor Cupetiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Calin si Sionei Dorin. Din probele administrate a rezultat ca, ulterior, inculpatul Berbeceanu Traian, in mod direct si personal, a divulgat inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan faptul ca se vor efectua in acelasi dosar perchezitii la domiciliul inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan in data de 08.10.2012, precum si alte date confidentiale privind obiectul si existenta acestui dosar penal. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat, prev. de art.367 alin.1 Codul penal;
-actionand in coautorat cu Rusu Gheorghe si Rusu Anca, a disimulat adevarata natura a circulatiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creandu-se aparenta, contrara realitatii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. catre inculpatul Berbeceanu Traian in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor inscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vanzare – cumparare datat 22.07.2011, factura fiscala nr. 361/17.08.2011, chitanta nr. 360/12.09.2011 si dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscand ca, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 656/2002, republicata;
-a falsificat înscrisul intitulat „contract de vanzare –cumparare, datat 22.07.2011, prin atestarea in cuprinsul acestuia a unor imprejurari necorespunzatoare adevarului privitoare la vanzarea de catre Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion catre S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., vanzarea – cumpararea intre aceiasi cocontractanti a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum si a platii unei sulte de 10.000 euro. Inscrisul falsificat a fost folosit ulterior de Rusu Gheorghe si Rusu Anca pentru evidentierea in contabilitatea societatii anterior mentionate a operatiunii nereale de vanzare-cumparare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI catre inculpatul Berbeceanu Traian, precum si pentru inmatricularea aceluiasi autoturism pe numele inculpatului. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prev. de art. 322 alin. 1 din Codul penal;
-in cursul anului 2011, cu intentie, i-a ajutat pe inculpatii Rusu Gheorghe si Rusu Anca sa isi insuseasca fraudulos din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mita, chiar inculpatului Berbeceanu Traian. Fapta constituie complicitate la infractiunea de delapidare, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 295 C.p. si la art. 308 din Codul penal;
-in data de 25.05.2012, cu ocazia completarii declaratiei anuale de avere, cu intentie, nu a facut mentiunile necesare privind vanzarea autoturismului marca VW Passat 4 Motion. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals in declaratii, prev. de art.326 Codul penal.
2.Rusu Gheorghe, 44 de ani, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita, spalare a banilor, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata – patru infractiuni, doua infractiuni de evaziune fiscala si sprijinirea unui grup infractional organizat, toate in concurs real de infractiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.
Cu privire la inculpatul Rusu Gheorghe, din probele administrate a rezultat ca:
-in cursul anului 2011, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat din care faceau parte martorul Cupetiu Dorin Eugen Ioan, inc. Berbeceanu Traian si alte persoane, si in conditiile in care cel ultim mentionat detinea calitatea de ofiter de politie judiciara si functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, actionand in coautorat cu inculpata Rusu Anca, a dat acestuia un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru ca inc. Berbeceanu Traian sa faca un act contrar indatoririlor sale de serviciu, si anume, furnizarea catre susnumiti a unor date si informatii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. ori a altor persoane din aceeasi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de dare de mita, prev. de art. 290 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art.41 alin.1 din Codul Penal;
-in perioada 2011 – octombrie 2012, a sprijinit si favorizat un grup infractional organizat, format din Cupetiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Calin si Sionei Calin, prin activitati si relatii comerciale si personale. Inculpatul Rusu Gheorghe a adus la cunostinta inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan si a celorlalti membri ai gruparii imprejurari si aspecte care au legatura cu derularea unor activitati de cercetare si urmarire penala in dosarul penal nr. 71/D/P/2011 al DIICOT – Serviciul Teritorial Alba-Iulia. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat art.367 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.41 alin.1 din Codul Penal;
-actionand in coautorat cu inculpatii Rusu Anca si Berbeceanu Traian, a disimulat adevarata natura a circulatiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creandu-se aparenta, contrara realitatii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. catre inculpatul Berbeceanu Traian in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor inscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vanzare – cumparare datat 22.07.2011, factura fiscala nr. 361/17.08.2011, chitanta nr. 360/12.09.2011 si dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscand ca, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 656/2002, republicata, cu aplicarea art.41 alin.1 din Codul Penal;
-in cursul anului 2011, actionand in coautorat cu inculpata Rusu Anca, si-a insusit fraudulos din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mita, inculpatului Berbeceanu Traian. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de delapidare, prev. de art. 295 C.p. rap. la art. 308 din C.pen. cu aplicarea art.41 alin.1 din Codul Penal;
-a falsificat urmatoarele inscrisuri: cel intitulat „contract de vanzare –cumparare, datat 22.07.2011, prin atestarea in cuprinsul acestuia a unor imprejurari necorespunzatoare adevarului privitoare la vanzarea de catre Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion catre S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L si la vanzarea – cumpararea intre aceiasi cocontractanti a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum si a platii unei sulte de 10.000 euro; factura fiscala nr. 361/17.08.2011, prin care s-a atestat necorespunzator adevarului faptul ca autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI ar fi fost vandut inculpatului Berbeceanu Traian, chitanta nr. 360/12.09.2011, prin care s-a evidentiat in mod nereal imprejurarea ca acesta din urma ar fi achitat suma de 52.000 lei ca pret; dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., prin care s-a materializat neconform realitatii ca suma de 52.000 lei care ar fi provenit de la inculpat ar fi fost depusa la casierie de catre Rusu Gheorghe si, apoi, ridicata de catre acesta cu titlu de restituire a unui imprumut acordat anterior societatii.inscrisurile falsificate au fost folosite ulterior de Rusu Gheorghe si Rusu Anca pentru evidentierea in contabilitatea societatii anterior mentionate a operatiunii nereale de vanzare-cumparare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI catre inculpatul Berbeceanu Traian, precum si pentru inmatricularea aceluiasi autoturism pe numele inculpatului. Fapta intruneste elementele constitutive a patru infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prev. de art. 322 alin. 1 C.p. cu aplicarea art.41 alin.1 din Codul penal;
-in calitate de administrator de fapt si ulterior, din luna decembrie 2010, imputernicit al SC Uranus Junior 2003 SRL, actionand in coautorat cu inculpata Rusu Anca, administrator de drept al SC Uranus Junior 2003 SRL, in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a evidentiat in actele contabile si in alte documente legale cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale. in urma acestui demers a rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 1.179.407 lei, din care 634.621 lei reprezinta impozit pe profit si 544.786 lei reprezinta TVA dedus de societate fara a indeplini conditiile legale de deductibilitate. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, prev. de art. 9 alin. 1 lit.c) din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cp si art.41 alin.1 din Codul penal;
-in calitate de administrator de fapt si ulterior, din luna decembrie 2010, imputernicit al SC Uranus Junior 2003 SRL, actionand in coautorat cu inculpata Rusu Anca, administrator de drept al SC Uranus Junior 2003 SRL, in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a stabilit cu rea credinta impozitele si taxele, si ulterior, in mod nelegal, a exercitat dreptul de deducere pentru obtinerea fara drept cu titlu de rambursare de la bugetul general consolidat a unui TVA deductibil in suma de 544.786 lei. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, art. 8 din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cp, si art.41 alin.1 din Codul penal.
Toate aceste infractiuni au fost savarsite in conditiile prevederilor art.41 alin.1 C.pen., referitoare la recidiva postexecutorie.
3.Rus Anca, 37 de ani, in stare de arest la domiciliu, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita, spalare a banilor, delapidare, doua infractiuni de evaziune fiscala, precum si 134 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in concurs real de infractiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.
Cu privire la inculpata Rus Anca, din probele administrate a rezultat ca:
-in cursul anului 2011, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat din care faceau parte Cupetiu Dorin Eugen Ioan, Berbeceanu Traian si alte persoane si in conditiile in care cel ultim mentionat detinea calitatea de ofiter de politie judiciara si functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, actionand in coautorat cu inculpatul Rusu Gheorghe, a dat acestuia un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru ca inc.Berbeceanu Traian sa faca un act contrar indatoririlor sale de serviciu, si anume, furnizarea catre susnumiti a unor date si informatii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. ori a altor persoane din aceeasi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de dare de mita, prev. de art. 290 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000;
-actionand in coautorat cu Rusu Gheorghe si Berbeceanu Traian, a disimulat adevarata natura a circulatiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creandu-se aparenta, contrara realitatii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. catre inculpatul Berbeceanu Traian in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor inscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vanzare – cumparare datat 22.07.2011, factura fiscala nr. 361/17.08.2011, chitanta nr. 360/12.09.2011 si dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscand ca, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 656/2002, republicata;
-in cursul anului 2011, actionand in coautorat cu inc. Rusu Gheorghe, si-a insusit fraudulos din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mita, inculpatului Berbeceanu Traian. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de delapidare, prev. de art. 295 C.p. rap. la art. 308 din C.pen.;
-a falsificat urmatoarele inscrisuri: factura fiscala nr. 361/17.08.2011, prin care s-a atestat necorespunzator adevarului faptul ca autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI ar fi fost vandut inculpatului Berbeceanu Traian; chitanta nr. 360/12.09.2011, prin care s-a evidentiat in mod nereal imprejurarea ca acesta din urma ar fi achitat suma de 52.000 lei ca pret; dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., prin care s-a materializat neconform realitatii ca suma de 52.000 lei care ar fi provenit de la inculpat ar fi fost depusa la casierie de catre inc. Rusu Gheorghe si, apoi, ridicata de catre acesta cu titlu de restituire a unui imprumut acordat anterior societatii. inscrisurile falsificate au fost folosite ulterior de Rusu Gheorghe si Rusu Anca pentru evidentierea in contabilitatea societatii anterior mentionate a operatiunii nereale de vanzare-cumparare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI catre inculpatul Berbeceanu Traian, precum si pentru inmatricularea aceluiasi autoturism pe numele inculpatului; 131 facturi fiscale, in sensul contrafacerii acestora (facturi pretins a fi emise de catre SC Concordcons Alexa SRL, SC Kira SRL, SC Harmonia SRL, SC Cimteo SRL si SC Exing Construct SRL), inregistrand aceste facturi in evidentele contabile ale societatii, infractiuni comise, in cursul anului 2010, in scopul exercitarii in mod nelegal a dreptului de deducere TVA in cuantum de 544.786 lei. Faptele intrunesc elementele constitutive a 134 de infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prev. de art. 322 alin. 1 din Codul penal;
-in calitate de asociat unic si administrator al SC Uranus Junior 2003 SRL, actionand in coautorat cu inc. Rusu Gheorghe, in calitate de administrator de fapt si ulterior, din luna decembrie 2010, imputernicit al SC Uranus Junior 2003 SRL, in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a evidentiat in actele contabile si in alte documente legale cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale. in urma acestui demers a rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 1.179.407 lei, din care 634.621 lei reprezinta impozit pe profit si 544.786 lei reprezinta TVA dedus de societate fara a indeplini conditiile legale de deductibilitate. Faptele intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, prev. de art. 9 alin. 1 lit.c) din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Codul penal.
-in calitate de asociat unic si administrator al SC Uranus Junior 2003 SRL, actionand in coautorat cu inc. Rusu Gheorghe, in calitate de administrator de fapt si ulterior, din luna decembrie 2010, imputernicit al SC Uranus Junior 2003 SRL, in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a stabilit cu rea credinta impozitele si taxele, si ulterior, in mod nelegal, a exercitat dreptul de deducere pentru obtinerea fara drept cu titlu de rambursare de la bugetul general consolidat a unui TVA deductibila in suma de 544.786 lei. Faptele intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, prev de art. 8 din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal.
4.Urs Ion Vasile, 46 de ani, in stare de libertate, pentru complicitate la infractiunea de delapidare, complicitate la infractiunea de spalare a banilor si marturie mincinoasa.
Cu privire la inculpatul Urs Ion Vasile, din probele administrate a rezultat ca:
-in data de 10.12.2012, fiind audiat in calitate de martor in ds.nr.71/D/P/2011 al D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, pentru a diminua si inlatura o eventuala raspundere penala a inculpatului Berbeceanu Traian, a facut afirmatii mincinoase privind intalnirile conspirate dintre el, Berbeceanu Traian si Rusu Gheorghe. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de marturie mincinoasa, prev. de art.273 alin.1 din Codul penal;
-in cursul anului 2011, cu intentie, i-a ajutat pe Rusu Gheorghe si Rusu Anca sa isi insuseasca fraudulos din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mita, inculpatului Berbeceanu Traian. Fapta constituie complicitate la infractiunea de delapidare, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 295 C.p. si la art. 308 din Codul penal;
-in cursul anului 2011, cu intentie, i-a ajutat pe Rusu Gheorghe, Rusu Anca si Berbeceanu Traian sa disimuleze adevarata natura a circulatiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creandu-se aparenta, contrara realitatii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. catre inculpatul Berbeceanu Traian in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor inscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vanzare – cumparare datat 22.07.2011, factura fiscala nr. 361/17.08.2011, chitanta nr. 360/12.09.2011 si dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscand ca, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare. Fapta constitue complicitate la infractiunea de spalare a banilor, prev. de art. 48 alin. 1 C.p. rap. la art. 29 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 656/2002, republicata.
5.Mihalache Mihai Adrian, 31 de ani, in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa.
Cu privire la inculpatul Mihalache Mihai Adrian, din probele administrate a rezultat ca:
-in cursul urmaririi penale, fiind audiat in data de 12.05.2014, in calitate de martor, pentru a diminua si inlatura o eventuala raspundere penala a inculpatului Berbeceanu Traian, a facut afirmatii mincinoase cu privire la aspecte esentiale ale cauzei, respectiv in ceea ce priveste activitatile judiciare desfasurate de catre B.C.C.O. – Alba Iulia in data de 15.11.2012. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de marturie mincinoasa, prev. de art.273 alin.1 si 2 lit.d) C.pen. cu aplicarea art.5 din Codul penal.
6.SC Uranus Junior 2003 SRL, cu sediul social in satul,, municipiul Deva, pentru savarsirea a doua infractiuni de evaziune fiscala.
Cu privire la inculpata SC Uranus Junior 2003 SRL, din probele administrate a rezultat ca:
-in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a evidentiat in contabilitate si in alte documente legale cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale, actiuni care au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 1.179.407 lei, reprezentand impozit pe profit si TVA dedus de societate fara a indeplini conditiile legale de deductibilitate. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, prev. de art. 9 alin. 1 lit.c) din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. si art. 5 Cp.;
-in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a stabilit cu rea – credinta impozitele si taxele avand ca scop obtinerea de la bugetul general consolidat a sumei de 544.786 lei, reprezentand TVA pentru care societatea a exercitat nelegal dreptul de deducere. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, si art. 8 din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cp.
Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare instantei Tribunalului Bucuresti”.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.