CulturăDin inima Daciei, împotriva propagandei pro-ruse, părintele Eftimie trece Prutul

Din inima Daciei, împotriva propagandei pro-ruse, părintele Eftimie trece Prutul

Călugăr şi preot (ieromonah) la Schitul „Tuturor Sfinților Români” de lângă Sarmizegetusa Regia, părintele Eftimie Mitra şi-a asumat riscurile unui mărturisitor: nu se dă în lături de la nimic când e să apere în mod public credința în Hristos.

Robust ca Piedone şi senin ca Ioan Gyuri Pascu, figura părintelui Eftimie nu poate trece neobservată. Când îl vezi umblând desculţ, indiferent de anotimp şi oriunde ar merge, ai zice că părintele se hrăneşte direct din pământul ţării cu un soi de patriotism autentic, rar întâlnit în ziua de azi. De-a lungul timpului, a dus lupte grele cu „vampirii” sectelor care au invadat munţii dacilor şi a plecat în Ucraina să slujească alături de preoţii români persecutaţi, ca să dăm doar două exemple de campanii duse în apărarea credinţei strămoşeşti.

Prigoana declanşată de episcopii pro-ruşi împotriva preoţilor care se afiliază Patriarhiei Române l-a determinat pe părintele Eftimie să meargă în Moldova să afle adevărul despre cele ce se întâmplă acolo. În ultima perioadă a apărut un val masiv de trecere a parohiilor ortodoxe din Republica Moldova la Biserica Ortodoxă Română (BOR). Zeci de preoţi din Basarabia au decis împreună cu creştinii să se desprindă de sub autoritatea rusă. Reacţia Moscovei a fost de a-i răspopi (destitui) pe acei preoţi „rebeli”.

„Am plecat în Basarabia din solidaritate faţă de preoţii caterisiţi fără temei teologic şi pentru a demonta manipularea pro-rusă făcută prin anumiţi români filo-ruşi. Sunt doar omul lui Hristos şi atât! La fel cum m-am împotrivit radiesteziştilor pe cont propriu pentru că am văzut o nedreptate, fără să mă pună nimeni, fără să slujesc unor cauze ascunse sau oculte, aşa mă împotrivesc şi în cazul preoţilor care au de suferit doar pentru că se ţin de credinţa strămoşească”, spune părintele Eftimie.

Mărturiile culese de la faţa locului l-au determinat pe părintele Eftimie să combată afirmațiile unui propagandist prezentat de rusofili drept „un teolog de renume din România”, dar care nu este recunoscut de BOR nici măcar ca teolog.

„Nu putem accepta ca Biserica Ortodoxă să fie folosită ca instrument de rusificare a românilor basarabeni. (…) nu putem fi de acord ca în numele ortodoxiei să acceptăm rusificarea prin ierarhii subordonați Moscovei care susțin că „moldovenii nu sunt români”, că „românii au cotropit teritoriul dintre Prut și Nistru” unde s-au impus abuziv, că „limba moldovenească și română nu sunt aceeași”, că „Stalin a eliberat Moldova de cotropitorii români” etc. Toate aceste lozinci transmit mesaje subliminale care influențează gândirea credincioșilor ortodocși subordonați canonic Moskovei, ducând la conștientizarea falsă că românii și moldovenii sunt popoare diferite. E clar că acestea sunt mesaje anti-românești”, avertizează părintele Eftimie Mitra de la Schitul „Tuturor Sfinților Români”.

Pentru mai multe detalii în legătură cu acest subiect puteţi urmării analizele video înregistrate şi difuzate aici https://www.facebook.com/100080234247616/videos/266885086392747

 

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.