Un elev care dorea să se înscrie pentru a susține probele de admitere la clasa de fotbal de la Liceul Sportiv „Cetate” din Deva a avut o experiență nefastă. Conducerea liceului i-a cerut să facă dovada că este legitimat la un club de profil, deși legislația în vigoare nu prevede acest lucru.
Nu este singurul elev în situația aceasta, susține tatăl copilului ”nelegitimat”. Au fost și alții care au renunțat să se înscrie la probele pentru clasa de fotbal, fiind îndrumați către clasele de atletism.
„În primul rând, precizarea de pe site-ul liceului sportiv referitoare la unul dintre documentele necesare înscrierii este ambiguă și lasă loc interpretărilor, în defavoarea elevilor. Concret, liceul solicită pentru înscrierea la probele sportive «carnetul de legitimare pentru elevii legitimați la cluburi sportive din localitate (unde este cazul)». Se înțelege de aici că un astfel de carnet se va depune la dosarul de înscriere doar de către cei care îl dețin. Situația a fost cu totul alta, în fapt: toți cei care optează pentru orice disciplină sportivă (fotbal, box, baschet, volei etc), cu excepția atletismului, trebuie să dețină LEGITIMAȚIE A UNUI CLUB AFILIAT. Cei care nu aveau acest carnet de legitimare au fost refuzați să se înscrie la disciplina sportivă pe care o doreau, fiind în acest fel constrânși să facă înscrierea doar la atletism care nu era condiționat de legitimație! Situație nedreaptă și discriminatorie deoarece toți copiii ar trebui să aleagă liber, necondiționați de apartenența la un club sportiv!”, a declarat Alin Budulan, reprezentant al Alianței Părinților Hunedoara.
Prin impunerea acestei condiții la înscriere, liceul încalcă Ordinul ministrului educației nr. 6154/2023, anexa nr. 3 – METODOLOGIA DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE ŞI STRUCTURA PROBELOR DE APTITUDINI PENTRU ADMITEREA ÎN LICEELE VOCAȚIONALE, pagina 33: “Admiterea elevilor în liceele vocaţionale, la clasele cu program sportiv, este condiţionată de: 1) existenţa avizului medical favorabil participării la probele de aptitudini sportive – condiţie eliminatorie; 2) susţinerea şi promovarea probelor de aptitudini sportive”.
Vedem, așadar, că nu există nicio precizare legată de vreun carnet de legitimare sau legitimație ”de club”! Întrebarea legitimă este, cu ce scop Liceul Sportiv din Deva a recurs la această solicitare suplimentară, vădit nelegală?
Directorul Liceului Sportiv, Adrian Liga, a răspuns pe un ton indignat la întrebările reporterului Cotidianul de Hunedoara. Mai grav de atât, acesta s-a antepronunțat în privința rezultatelor pe care elevul le va avea, după ce va susține probele de admitere.
„Ei se înscriu în clasa a IX-a la liceu vocațional sportiv, să ce? Da, cred că știu despre acea persoană. Trebuie să avem aceeași regulă pentru toți. Sunt 200 de înscriși acuma, și? S-o găsit unul că ce? Ca să vii la liceul sportiv în clasa a IX-a, mai ales, la liceu, trebuie să ai o activitate sportivă, trebuie să fii legitimat. Să joci undeva, să faci dovada aceasta”, a spus pe un ton indignat Adrian Liga.
Întrebat în ce text de lege apare condiția impusă de Liceul Sportiv, Adrian Liga a dat răspunsuri halucinante, pe un ton extrem de iritat.
„Lucrez în școala asta de zeci de ani. Ordinul e la fel de vechi. Ziceți dumneavoastră, ziceți. îmi puteți spune unde scrie în ordin? Este condiție să fie legitimiat pentru noi la liceul vocațional. Copilul acela dacă vine și dă proba aici la noi, unde joacă? Îmi puteți spune dumneavoastră? Adică, vine la liceul sportiv ca să ce? Ziceți dumneavoastră. Dacă el nu joacă nicăieri și nu face dovada că are legătură cu fotbalul în județul acesta, ziceți dumneavoastră”, a răspuns Liga.
Acesta a continuat să facă afirmații grave și aprecieri, inclusiv, la adresa părinților, evitând să ofere o explicație la criteriile de înscriere la liceul pe care-l conduce de ani mulți.
„Să vină aici în Secretariat, să vină să și-l aducă, să și-l înscrie! Înțelegeți? Deci, facem o excepție, că s-a sesizat presa că nu știu ce am făcut noi. Da?! Să-i transmiteți doamnei cu care cred că aveți o legătură să vină aici și să-l înscrie. E în regulă, dacă altceva nu se înțelege!?
Trimiteți-l că-l înscriem. Probabil, este acea mamă care zice că i s-a luat nu știu ce drept. (…) La Liceul Sportiv s-au înscris atâția, vor fi admiși în limita locurilor disponibile și, probabil, din cei care vor fi admiși, jumătate din ei, spre exemplu, se vor retrage. Pentru că, de fapt, ei vin îndemnați de genul acesta de părinți (cer scuze dacă este vreo cunoștință de-a dumneavoastră. Dar noi cunoaștem genul acesta). După aceea și-i retrag și-i duc…” a afirmat directorul Liceului Sportiv.
Inspectorul școlar Sofia Szozs, membră în Comisia de admitere a Liceului Sportiv, cunoștea situația descrisă mai sus. Aceasta a lăsat să se înțeleagă că se poate face o concesie în cazul elevului respins, spunând că reprezentanții unității de învățământ nu au încălcat legea (?!).
„Până astăzi (n.r. 19 mai) a avut loc etapa de înscriere la probele de aptitudini. Admiterea se va face în luna iulie. Copilul a solicitat să fie înscris la proba de aptitudini la specializarea/disciplina fotbal. I s-a recomandat să se înscrie la atletism, pentru că sunt foarte mulți elevi care sunt deja legitimați, tocmai pentru a i se oferi o șansă. Adică, el dacă nu este legitimat și nu are experiența ca și ceilalți copii să aibă șanse să ajungă la liceul sportiv dacă asta își dorește. Între timp, părintele a făcut o solicitare la noi ne-a rugat să mediem. Am vorbit cu părintele și i s-a recomandat să meargă la școală să completeze fișa de înscriere pe fotbal, fără nicio problemă. Nu se pune problema ca acest copil să nu fi fost admis. (…) Poate să dea proba pe aptitudini la fotbal. I s-a sugerat în avantajul copilului (?!) să susțină la atletism. Copilul nu este legitimat, nu este obligatoriu să fie legitimat. Pe site-ul liceului, scrie clar, conform regulamentelor și legislației actuale, că pentru elevii legitimați la cluburi sportive din localitate (unde este cazul). Adică, nu se încalcă ordinul de ministru și regulamentul, pentru că scrie «unde este cazul». Unde nu este cazul nu ținem cont. Ceea ce a afișat liceul sportiv este absolut corect”, a declarat Sofia Szozs, inspector școlar, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Admiterea la Liceul Sportiv „Cetate” din Deva se face pe baza rezultatelor de la proba pe aptitudini și pe baza notelor obținute la examenul de la Evaluarea națională. În această perioadă, la liceul devean au loc probele de aptitudini.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.