Societatea Națională a Sării (Salrom), aflată sub controlul Ministerului Economiei, anunță intenția de a reporni exploatarea resurselor de grafit din România. Decizia vine ca urmare a interesului manifestat de compania americană Amerocap pentru zăcămintele din Gorj, care se suprapun cu un perimetru minier pentru care Salrom deține licență de exploatare.
Salrom dorește valorificarea superioară a șisturilor grafitoase prin implementarea unor tehnologii moderne de procesare, care să permită obținerea concentratelor pe bază de grafit, inclusiv a grafenului, un material strategic cu numeroase aplicații industriale.
Compania are licență de exploatare pentru perimetrul Ungurelașu-Polovragi din anul 2000, însă activitatea de extracție a fost oprită din cauza nerentabilității. Recent, a fost finalizat un studiu de fezabilitate privind exploatarea grafitului în România, iar Salrom analizează posibilitățile de redeschidere a minei, inclusiv atragerea de investiții europene.
Grafitul a devenit un mineral strategic datorită utilizării sale în bateriile electrice și panourile solare, domenii cheie pentru tranziția către o economie verde. România are potențialul de a deveni un furnizor important de grafit pentru piața europeană, având în vedere rezervele semnificative din Munții Parâng.
Amerocap, companie americană care investește 1 miliard de dolari într-un proiect de magneziu din Bihor, are solicitări de permise de prospecțiune pentru grafit în Gorj. ANRM a refuzat inițial cererile, invocând suprapunerea cu perimetrul Salrom, dar Amerocap a câștigat un proces la ÎCCJ care obligă Agenția să elibereze permisele.
Situația este momentan incertă, așteptându-se redactarea motivării instanței și o posibilă colaborare între Salrom și Amerocap. Ambele companii își manifestă interesul pentru exploatarea grafitului din Gorj, iar decizia finală va depinde de strategiile lor de afaceri și de contextul economic.
Foto Arhivă
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.