Grevă generală la instituțiile din subordinea Ministerului Muncii. Pensiile și prestațiile sociale, blocate

Grevă generală la instituțiile din subordinea Ministerului Muncii. Pensiile și prestațiile sociale, blocate

Așa cum au anunțat, sindicatele din cadrul instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii au declanșat, de astăzi, greva generală. Activitatea acestor instituții este blocată, până în momentul în care, sindicatele vor ajunge la un acord în negocierile cu Guvernul. 

Astfel, în județul Hunedoara au intrat în grevă generală Casa Județeană de Pensii (CJP) Hunedoara, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara.

Practic, instituțiile menționate mai sus și-au încetat activitatea cu publicul, dar și plățile care se efectuează prin intermediul acestora au fost suspendate. Cele mai afectate de grevă vor fi persoanele vulnerabile, care depind de pensii sau de alte prestații sociale.

„Noi ne-am suspendat activitatea, prin urmare, nu mai luăm nici salariile. Greva va dura până când se vor încheia negocierile dintre sindicat și Guvern. În cazul în care negocierile dintre sindicat și Guvern vor eșua, plata de prestații sociale va fi suspendată. Vor fi afectați beneficiarii de alocații pentru copii, îndemnizații pentru creșterea copilului și de handicap, ajutoare de încălzire, stimulente de inserție etc..”, a precizat Irina Carp, reprezentantul sindicaliștilor din cadrul AJPIS Hunedoara. 

„Toți angajații Casei de Pensii sunt în grevă. Relațiile cu publicul le avem suspendate, nu eliberăm, nu înregistrăm niciun document. Nu se plătesc ajutoarele de deces, nu se eliberează biletele de tratament etc.. Nu avem absolut nicio activitate. În privința pensiilor pentru luna decembrie, pot să vă spun că există riscul să se oprească viramentul pensiilor către bănci. Pensiile care se distribuie prin poștă vor fi plătite”, a subliniat Ionela Tudor, reprezentanta sindicatului CJP Hunedoara. 

Angajații din subordinea Ministerului Muncii au declanșat grevă generală la nivel național, nemulțumiți fiind de condițiile de muncă și de nivelul salarizării. La grevă participă salariații afiliați Federației Sindicale din Ministerul Muncii (FSMM), dar și angajații neafiliați vreunui sindicat.

„Această acțiune vine în contextul eforturilor constante ale Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii de a obține condiții de muncă optime și remunerare echitabilă. Membrii sindicatelor au considerat că, greva este un pas necesar pentru a atrage atenția asupra problemelor semnificative cu care se confruntă angajații din instituțiile Ministerului Muncii.

Creșterea continuă a inechităților salariale, condiții de muncă precare și deficitul de personal au determinat angajații să acționeze pentru a obține schimbări concrete și sustenabile. Scăderea puterii de cumpărare și impactul inflației au accentuat la rândul lor starea de nemulțumire și au impus necesitatea acestei măsuri”, se arată într-un comunicat al FSSM.  

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.