Primăria Deva are un pod de pe care cad țigle. Îl vinde ieftin

Primăria Deva are un pod de pe care cad țigle. Îl vinde ieftin

Primăria Deva a pus la cale o tranzacție imobiliară inedită, iar Consiliul local (CL) a aprobat-o. Este vorba despre vânzarea prin licitație a PODULUI unei case din centrul orașului. Podul care nu-i casă, nici mansardă sau penthouse se află în buricul târgului și este foarte încăpător. Are o suprafață de 300 de metri pătrați, de deasupra unei clădiri cu parter și etaj, la adresa bld. 1 Decembrie 1918, nr. 13. Podul a fost scos la vânzare cu 30 de mii de lei, plus cheltuielile aferente raportului de evaluare imobiliară de aproximativ o mie de lei.

Istoria din spatele acestei tranzacții este mai lungă și pleacă de la o sentință judecătorească din 2002, prin care Primăria Deva a fost pusă în posesie cu podul unei case care nu-i aparține.
La ședința CL, consilierul local Marius Mane a cerut explicații cu privire la posesia încâlcită a părților dintr-un imobil. Acesta a precizat că fundația, căile de acces și podul sunt părți comune și nu înțelege cum poate fi vândut un pod separat de restul casei.

„Este vorba de o vânzare mascată, pentru a se realiza, în podul respectiv, ulterior probabil, birouri sau locuințe. Nu înțeleg cum primăria deține un pod, deasupra unei proprietăți private, când partea de pod pe care ar fi trebuit să o aibă primăria, ar fi fost în partea comună, pe care o are la parterul acestei clădiri. În general, tot ce înseamnă fundații, pod și căi de acces se numesc părți comune. Dacă primăria are în proprietate acest pod degradat, care aduce prejudicii celor care sunt la etajul unu sau la parter prin infiltrații de apă, ar trebui să-și asume să-l repare, din moment ce i-a fost repartizat printr-o sentință. (…) Nu înțeleg logica vânzării podului și a felului în care au fost împărțite părți dintr-o clădire, care ar trebui să fie comune pentru toți. Acoperișul nu este doar pentru cei de la parter sau pentru cei de la etaj. Se încearcă vânzarea suprafeței de 300 de metri pătrați dintr-un pod, pentru cei care au proprietatea spațiilor de la etajul I. Dacă poate cineva să ne spună cum a reușit primăria să aibă proprietatea podului în partea de nord și spațiile în partea de sud? Cine a făcut expertiza și cum de s-au împărțit aceste suprafețe fără nicio noimă? (…) S-au cumpărat multe terenuri pe care nu le-am pus în valoare și s-au dat milioane de euro pe acele terenuri. Or, aici se vinde o suprafață de 300 de metri pătrați la prețul de 30 de mii de lei?”, a întrebat consilierul local Marius Mane (foto dreapta).

Explicația a venit de la secretarul general al municipiului Deva, Doris Visirin (foto stânga). Aceasta a spus că s-a depus o cerere către Departamentul de Administrare a Proprietății Publice al primăriei pentru vânzarea podului, iar CL va avea ultimul cuvânt asupra tranzacției imobiliare.

„Există o hotărâre judecătorească din anul 2002, noi nu putem să spunem ce s-a întâmplat atunci. Nu vă putem spune cum s-a făcut expertiza. Nu vă putem spune cum s-a făcut împărțeala și cum a gândit expertul la acel moment. Este un raport de expertiză întocmit de expert Carmen Luminița Badea. Expertiza este redată în hotărârea judecătorească pe care o aveți. Nu putem comenta modul în care a fost emisă această hotărâre judecătorească, ea este definitivă și irevocabilă. Logica este că CL decide asupra oportunității. Direcția ADTP a dat curs unei cereri pentru emiterea unei astfel de hotărâri în CL. Dumneavoastră decideți asupra oportunității”, a conchis secretarul general Doris Visirin.

Administratorul public Traian Berbeceanu  a mai adăugat că: „amenajarea podului implică o investiție serioasă. Repararea acoperișului este în sarcina primăriei și este normal și firesc să o facem noi. (…) Ideea e că noi am apreciat că nu este oportun să investim acolo pentru repararea acoperișului, având în vedere că avem obligația aceasta.”

Proiectul de Hotărâre privind vânzarea podului a fost aprobat cu 15 voturi „pentru” și două abțineri.

Potrivit raportului de evaluare imobiliară a podului, cererea de cumpărare a acestuia a fost depusă de către Raul Alin Banciu, proprietarul spațiilor de la etajul I. Acesta a arătat că accesul în pod este dificil de realizat, iar din cauza acoperișului degradat, se produc infiltrații în tavan. Clădirea cu podul de vânzare se află în imediata vecinătate a Primăriei Deva, accesul realizându-se de pe strada 1 Decembrie 1918, printr-un gang dintre localul Reno și un fast-food.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.