Schimbări uimitoare la Castelul Corvinilor

Schimbări uimitoare la Castelul Corvinilor

Lucrările de restaurare la Castelul Corvinilor au ajuns la final. Schimbările sunt uimitoare. Restaurările la pictura în frescă, reamenajarea Turnului Alb, indiciile ascunse din Camera Domniţelor, sunt doar câteva elemente care dau o altă înfăţişare castelului. Ca să vă faceţi o idee despre noua faţă a monumentului, vă putem spune că timpul standard de vizitare s-a dublat.

Castelul a fost restaurat cu fonduri europene în sumă de cinci milioane de euro. Lucrările au vizat nucleul de secol XV, iar în aceste zile se face recepţia lucrărilor. Meşterii fac ultimele retuşuri. Pe durata lucrărilor, monumentul a continuat să primească vizitatori. Numărul lor a fost într-o continuă creştere, de la pandemie încoace. Arheologul Sorin Tincu, administratorul monumentului, ne spune că Muzeul Castelul Corvinilor a fost, și anul trecut, în topul preferințelor pentru aproape 400 de mii de turiști. Unii dintre aceștia au ajuns aici de pe meleaguri îndepărtate și au rămas impresionați de frumusețea acestui loc, precum și de istoria și legendele care învăluie impresionantul monument într-o aură de mister. Și prima lună a acestui an a adus la castel peste 5.000 de vizitatori.

Tincu are toate însuşirile unui castelan autentic. Ştie în amănunt fiecare colţişor şi povesteşte cu pasiune de parcă ar fi hoinărit de copil prin castel. Pictura în frescă este noua „bijuterie” a restaurării, iar cea mai de impact este fresca de pe Loggia Matia unde, în sfârşit, ni se dezvăluie cu acurateţe figurile Elisabetei Mărginean, a lui Sigismund de Luxemburg şi a lui Iancu de Hunedoara, copil fiind. Aflăm că acele picturi în frescă cu caracter laic sunt unice în spaţiul transilvănean.

În Camera Domniţelor au apărut o serie de indicii legate de modul în care a fost realizat acel etaj al turnului, indicii ascunse în trecut de precedentele restaurări, precum cele de la sfârşitul secolului al XIX- lea. Turnul Alb a fost reamenajat, astfel încât acum există cursive de vizitare pentru fiecare etaj de apărerea turnului şi s-au amenajat căile de acces spre Turnul vechi de Poartă.

„Castelanul” Sorin Tincu

„În momentul de faţă putem vorbi la Castelul Corvinilor de un circuit aproape integral în interiorul monumentului, cu toate beneficiile aferente, respectiv microclimat, păstrarea anumitor temperaturi, un mediu stabil şi o serie de avantaje în plan administrativ. Dacă în trecut un traseu ghidat la Castel era de 45 de minute, în momentul de faţă ghidajul standard este de o oră şi jumătate. Vorbim de o dublare a timpului de vizitare, şi mă refer doar la castelul propriu-zis. Dar în costul biletului de acces intră şi clădirile din Curtea Husarilor, mai precis expoziţiile de pre şi protoistorie, precum şi de casa breslelor. Personalul de pază este instruit în a îndruma vizitatorii şi spre aceste obiective. Există o serie de indicatoare menite să conducă la vizitarea întregului ansamblu. Tot ceea ce se poate vizita la Castelul Corvinilor în moemntul de faţă presupune o durată de două ore”, ne spune Sorin Tincu.

Chiar dacă a fost finalizat proiectul european, lucrările de restaurare continuă la Castel cu un proiect finanţat prin PNRR, în valoare de şase milioane de euro. Acest proiect vine în completarea lucrărilor recepţionate acum. Este vorba de acoperişuri, statuia de bronz din vârful Turnului Buzdugan, pictura în frescă din Sala Dietei, cele din capelă precum şi fresca de pe Turnul Buzdugan. Acolo, pe lângă acele motive geometrice care sunt vizibile, pe turn mai erau desenate cu negru nişte guri de tragere, imagini menite să le arate celor ce se apropiau dinspre râul Mureş că au în faţă o fortificaţie foarte puternică.

Următorul pas va fi spre „anexele” Castelului, la Curtea Husarilor în ansamblul ei cu amenajare peisagistică. Apoi, ambientarea şanţurilor Castelului şi restaurarea morii care se găseşte sub pod. De asemenea, în perspectivă există o iniţiativă care vizează grădina castelului şi înfiinţarea unui mic parc etnografic. Deocamdată, aceste iniţiative nu au sursă de finanţare. Pe de altă parte, primăria reamenajează centrul vechi, cu o pietonală până la Castel, astfel încât să dea o altă dimensiune turistică zonei.

FOTO: Vladimir Brilinsky

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.