Ziua mondială a cărții

Ziua mondială a cărții

Azi, 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, este celebrată Ziua Internațională a Cărții, ziua prin care acele bucăți de hârtie, mai groase ori mai subțiri, prinse între coperte ce au un loc special în viața multora dintre noi dar și pe autorii lor. Este ziua în  care întreaga lume sărbătorește cărțile, autorii, ilustrațiile, editurile, lectura.

Cărțile au un loc special în viața fiecăruia și, de aceea, UNESCO a hotărât în 1995, în cadrul Conferinței generale de la Paris, că trebuie să le serbăm în mod oficial. Cu toate că ideea înființării unei astfel de zile aniversare există de mai mult timp, din 1995 sărbătorim „Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor”.

Ziua nu e aleasă întâmplător. Pe 23 aprilie sărbătorim mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă, precum și a altor scriitori: poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) si poetul englez Rupert Brooke (1915). De asemenea, 23 aprilie este ziua de naștere a multor oameni care au slujit penița, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla dar și Manuel Mejía Vallejo, Vladimir Nabokov.

Se mai scrie că ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost avansată de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (San Jordi). În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, iar bărbații sunt răsplătiți   cu cărți. Deci lectura este cea mai relaxantă activitate.

Walt Disney spunea că „în cărți există mai multe comori decât în toate cuferele piraților de pe Insula Comorii”. Iar Jorge Borges își imagina Paradisul ca fiind un fel de bibliotecă.

În România, din 2005, pe 23 aprilie nu se sărbătorește numai ziua cărții, ci și ziua bibliotecarului.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.