La Deva se face focul cu cărți

La Deva se face focul cu cărți

Trăim vremuri în care se ard cărți. Nu în piețe publice și fără să existe vreo selecție. Așa cum se întâmpla odată. Cărți luate la întâmplare, indiferent de autor sau subiect, au fost puse pe foc, pe post de combustibil. Doar pentru așa ceva li s-a găsit întrebuințare.
S-a întâmplat la Deva, cu cărțile din bibliotecile stradale. Volumele au au început să dispară odată cu venirea frigului, cam pe la finele lui decembrie. Până la venirea verii, rafturile vor rămâne goale.

Săptămânal, angajaţii Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva împrospătează oferta de carte cu noi volume pentru fiecare bibliotecă stradală.  Această manevră a fost sistată.

„Acele biblioteci, noi le aprovizionam săptămânal. Din păcate, de câteva săptămâni, am constatat că dispar cărțile din ele peste noapte. Deci, cineva cred că le folosește pe post de combustibil. În aceste condiții am decis ca până la încălzirea vremii să nu mai aprovizionăm acele biblioteci”, spune Sebastian Bara, directorul bibliotecii județene.

Poliția nu a putut fi sesizată cu privire la dispariția cărților deoarece sunt nepreţuite. Adică, nu au preţ. Astfel că prejudiciul nu poate fi cuantificat. Prin urmare, „nu există prejudiciu- nu există faptă” şi nimeni nu poate fi oprit să și le însușească, indiferent de cum va considera să le folosească.

În Deva, sunt șase biblioteci stradale amplasate în zone intens circulate: piaţeta din faţa Casei de Cultură, părculeţul de la Casa de Pensii, aproape de Uzo Balcan, în parcurile Cetății și Bejan, dar și pe Bulevardul Dacia.
În urmă cu câțiva ani, conducerea bibliotecii județene a decis să pună la dispoziția devenilor, în mod  gratuit, cărțile primite din donații. Ideea inițială a fost ca oamenii să ia cărți gratis pentru lectură și să le restituie după sau să le păstreze, dar cu condiţia de a pune altele la schimb.

Recomanda

2 Comentarii

  1. Foarte bună inițiativa (mă refer la bibliotecile steadale, evident, nu la făcut focul cu cărți). Felicitări cui i-a venit ideea şi celor care muncesc s-o pună în practică şi s-o țină în viață! Chiar dacă degenerația actuală nu mai citeşte decăt CarteaFeței şi Instagramul, poate cine ştie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.