Oprușan – o familie de artiști

Oprușan – o familie de artiști

De cum intru pe tărâmul amintirilor, lecturând, Orăștiene deși aud forfota burgului – locuiesc în centru -, toate se mai liniștesc. Lumea parcă-i mai relaxată pe străzi, mai civilizată. Și sunt și mulți bătrâni care nu vor să-și părăsească casele, bătrâni din ăia care nu pleacă din casa lor, de la meseriile lor, de la viața lor. Dar mă ridic, punând deoparte cartea, notele sau de ce nu, internetul și îmi dau seama că era Orăștia de altădată. În acest material voi a vă duce și pe dumneavoastră, puțin, în lumea lecturilor mele, în „lumea mea” și o să vă scriu despre o minune de familie, un tată (Ioan), doi fii (Ioan și Vasile) și un nepot (Izidor), pe scurt familia artiștilor plastici Oprușan.

Pictori de biserici în părțile Orăștiei și ale Hunedoarei, însă au o activitate intensă la Tg. Jiu, Tismana, Lainici. Lui Ioan Oprușan istoria zonei îi pare fascinată, astfel se apleacă și asupra  arheologiei, colecționând ceramică neolitică din Orăștie și din jur, transmițând  fiului său aceiași pasiune pentru creație și muncă.

Familia Oprușan a locuit, rând pe rând, la Romos, Căstău și Orăștie. Pe lângă numele unor bine-cunoscuți zugravi de biserici, din județul Hunedoara, Gozie Simion din Pitești, Ioan din Deva, Ioan din Beriu.  Renumele familiei  Oprușan, spațiul pictural al unor vechi biserici Hunedorene, a căpătat relevanța unei pagini de istorie și artă fiind înscriși în rândul zugravilor iconari de prestigiu.

Tablourile picturale desfășurate direct pe perete sunt compuse, în general, din motive decorative, vegetale și geometrice, care încadrează medalioanele cu chipuri de sfinți sau scene biblice. Chiar dacă acești pictori zugravi erau școliți în mânuirea penelului, ei au adaptat pictura lor, temele iconografice la imaginea rurală în care domină arta naivă. Însă, după cum vom vedea în cele scrise mai jos, membrii familiei Oprușan, prin Izidor, vor fi deschizători de drumuri și în arta fotografică, ori farmacie.

Ioan Oprușan

S-a născut în anul 1836, la Orăștie, a urmat școala la Orăștie.

În 1876, este amintit ca pictor în satul Căstău, județul Hunedoara.

Către sfârșitul sec. XIX-lea se stabilește în comuna Dobrița, județul Gorj, unde pune bazele unui centru de pictură bisericească. Împreună cu fratele său Vasile și fiul său Isidor, ia parte la pictarea a numeroase biserici din județele Gorj și Vâlcea, în localitățile Colțești, Bucești, Leurda, Godinești, Runcu, Arsuri, Câlnic, Peștișani, Bălăcești, Arcani, Frâncești, Dobrița și Bâlteni. Datorită dificultăților la care este supus de către serviciile vamale maghiare din Transilvania, se decide să ceară cetățenia română, stabilindu-se în România. Până la sfârșitul vieții, a muncit în condiții nu dintre cele mai bune, însă cu deosebită râvnă pentru decorarea a numeroase biserici din județele Gorj și Vâlcea. A încetat din viață în anul 1906, fiind înmormântat lângă altarul bisericii din Dobrița, Gorj. În biserică se păstrează un portret al său, pictat de Dumitru Angelescu.

Vasile Oprușan

S-a născut la Orăștie, în anul 1839, fratele pictorului Ioan Oprușan. A urmat școala confesională din Orăștie, având ca învățători pe Gheorghe Popovici și Nicolae Bârsan. Învață pictura, împreună cu fratele său Ioan de la tatăl lor. În anul 1892, este pictor la Orăștie după care se stabilește în județul Gorj. Ia parte alături de fratele său la pictarea mai multor biserici din acest județ, între care cele de la Bulceşti, Arsuri și Bălăcești. A mai pictat și în județul Mehedinți.

Încetează din viață în anul 1910, la vârsta de 71 ani.

Izodor Oprușan

Singurul despre care avem date, cât de cât, precise este mezinul familiei ce c-a născut la 14 mai 1862, în Orăștie, este fiul pictorului Ioan Oprușan, de la care învață meseriile de fotograf și pictor. Își însoțește tatăl la Dobrița, Gorj, stabilindu-se  aici o perioadă, participând alături de părintele său la pictarea a numeroase biserici.

După 1895 revine la Orăștie fiind pictor, fotograf, farmacist și tinichigiu.

La Orăștie deține un atelier de fotografie și execută un număr mare de fotografii considerate autentice documente istorice. În analele fotografiei, Izidor, are meritul de a fi realizat la Orăștie, fotografii în culori.

Ca pictor a lucrat icoane pe sticlă și pictură bisericească. În afara picurii s-a ocupat cu sculptura în lemn, realizând câteva lucrări în stil popular.

Ca farmacist prin medicamentația bazată pe plante, deschide un nou drum (urmat mai târziu de Samoilă Ciumașiu și Andrei Farago, întemeitorii cooperativei „Digitalis”), în părțile Orăștiei, dovedindu-se un pasionat al cărții de medicină.

Pentru serviciile aduse bisericii, în anul 1929 este decorat cu medalia „Răsplata muncii pentru biserică” clasa a II-a.

Încetează din viață în anul 1935, fiind înmormântat la Orăștie.

……………………..

Surse: Maria Basarab, „Cuvinte mărturisitoare, însemnări de pe cărți românești vechi din județul Hunedoara”,  Acta musei devensis, Deva 2001; Adrian B. Secui, „Familia Oprușan – trei pictori într-o singură familie”, Foaia Interesantă, nr 9, Orăștie 2009; Liviu Lăzărescu „Mărineștiul, vechiul meu sat Transilvănean; Lazăr, Ioachim. Vasile Oprușan (1839-1910) – Fișă biobibliografică, Deva, 2002; Dan Orghici și Adrian Ioan B. Secui, „Oamenii din Ținutul Orăștiei”, vol. I, Ed. Măiastra, 2023.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.