Prolog la „Expoziția retrospectivă Elena Bianu”

Prolog la „Expoziția retrospectivă Elena Bianu”

Arta este acel loc în care muzele și inspirația merg mână în mână cu educația și munca deoarece talentul needucat și neșlefuit nu poate răzbate de sub grosul strat resturi. Este ca și cum ai vrea să-l vezi pe „Goliat” dar Da Vinci nu l-ar fi sculptat. Ar fi doar un bloc masiv de marmură și atât!
Manifestările culturale continuă, la rândul lor, munca artistului expunând-o publicului. Iar expozițiile retroactive au fiecare-n parte unicitatea lor deoarece strâng laolaltă munca artistului ce nu mai este deschisă publicului larg pentru că lucrările se află în pinacoteci, galerii sau colecții private. Însă, mai au și caracterul unic de a pune la dispoziția vizitatorului lucrări de la mai mulți colecționari ce nu au stat la un loc decât în atelierele artiștilor.
Prin „Expoziția retrospectivă” de pictură și grafică a celei ce a fost pictor și profesor Elena Bianu, compusă din lucrări ale familiei Bianu, am încercat să dăm sens cuvintelor spuse până acum. Frumusețea, unicitatea și calitatea lucrărilor merită o atenție deosebită din partea publicului. Cel mai trist fapt, în urma prezentării ultimelor expoziții, a fost absența tinerilor.
Cum aș putea să vă „ispitesc”? Poate, spunându-vă că o mătușă mi-a făcut cadou, fiind copil, o vizită la muzeul de artă din Carei, cu prăjitura preferată oferită. Arta necesită în primul rând vizualizare. Îndrăzniți! Până la urmă o să vă placă, o s-o iubiți!
Pe scurt vă invităm la EXPOZIȚIA RETROSPECTIVĂ de pictură și grafică a celei ce a fost pictor și profesor ELENA BIANU, miercuri, 8 mai 2024, la „Sinagoga” din Orăștie, ora 18. Expoziția va rămâne deschisă în perioada 8 – 16 mai 2024, la „Sinagoga” din Orăștie, între orele 10-12, 18-20.

Elena Bianu a debutat în 1955 la Petroșani, an în care devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici, lucrând în diferite tehnici de linocut, acuarelă, proiecte de tipărire și picturi murale.
Participă la expoziții personale și de grup în țară și în străinătate.

Elena Bianu – autoportret

Modestă şi exigentă cu sine, prea modestă și prea exigentă faţă de harul cu care venise pe lume, Elena Bianu a însemnat şi înseamnă pentru artă mult, mult, mai mult decât au lăsat a se vedea aceste vremuri potrivnice artei, continua lunecare a valorilor spre ceva care ar trebuia să însemne arta mileniului ce avea să vie, mileniu în care noi azi trăim.
Elena Bianu s-a născută la 26 decembrie 1926, în Cernavodă, jud Constanța. Studiile primare le face la „Gimnaziul Despina Doamna”, iar cele liceale le absolvă la liceul „Despina Doamna” din Orăștie în anul 1947.
A absolvit „Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu”, facultatea de Arte decorative, secția Pedagogică în anul 1953.
După absolvire este profesoară de pictură și desen la Școala Populară de Arte timp de doi ani, iar din 1955 este decorator la Teatru de Stat „Valea Jiului” din Petroșani, aici lucrează linogravură, acuarelă şi artă monumentală (panouri pentru decorarea Casei de Cultură Petroșani, (realizate în colaborare, în 1967). Din 1968 conduce Cercul de desen și litogramă al Casei Pionierilor din aceiași localitate.
Trece în veșnicie în anul 1991.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.