Zapciii Fiscului au nevoie de dotare cu bun simţ, înainte de pistoale

Zapciii Fiscului au nevoie de dotare cu bun simţ, înainte de pistoale

Fiscul a devenit o instituţie îmbâcsită în secretomanie şi mucegai birocratic. Pentru o informaţie banală, la care se răspunde „de regulă, IMEDIAT” – cum recomandă şi legea, conţopiştii Fiscului din Hunedoara o ard ca poştaşii pe corespondenţă. Ştiţi faza: „Depune o petiţie în scris şi vei primi răspuns”.

Deva vuia, miercuri la prânz,  pe seama ştirii că o tânără angajată la o casă de amanet şi-a furat patronul, şterpelind bani şi bijuterii din magazin. Concomitent cu informaţia transmisă de IPJ Hunedoara, circulau prin târg veşti cum că zapcii Fiscului au intrat în febra aurului şi fac descinderi la casele de amanet. Cotidianul de Hunedoara a cerut „boierilor” de la ANAF să confirme sau să infirme informaţiile apărute pe surse. De la Fisc răsună doar „codul tăcerii” şi o temporizare a purtătoarei de cuvânt. Întrebarea verbală e prea complicată. Vrea să i-o punem în scris. Promite să răspundă pe mâine, pe joi.

Pentru informaţii mult mai „grele”, DIICOT-ul, spre exemplu, transmite în direct informaţii şi imagini de la percheziţii.

Probabil că armamentul din dotare face diferenţa. Ofiţerii serviciului de combatere a criminalităţii au pistoale, zapcii fiscului – încă nu.

Era o vreme când, la Deva, Fiscul organiza, lună de lună, conferinţe de presă. Era o vreme când ANAF-ul nu avea nimic de ascuns sau de tergiversat şi răspundea la orice oră, la orice întrebare. Cei drept că înainte să fie bine, fusese rău, cu şperţuri şi cumetrii. Dacă îmi amintesc bine, pe când „era rău” tot Vasilică Rusan, actualul şef ANAF Hunedoara, se afla la butoane.

Nu credeam că o să ne întoarcem la vechile metehne din guvernarea Adrian Năstase – Bombonel.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.