APM Hunedoara a primit un laborator mobil care poate scoate Orăștia din putoarea porcilor

APM Hunedoara a primit un laborator mobil care poate scoate Orăștia din putoarea porcilor

Nimic n-a funcționat până acum. Amenzile, controalele, protestele locuitorilor, toate au eșuat în tentativa de a limita putoarea care invadează municipiul Orăștie atunci când porcarii din zonă fac rahatul praf și-l împrăștie pe câmp. Aerul devine irespirabil de parcă orașul se scufundă, fără scăpare, într-o hazna fără fund.

Povestea se repetă de peste șase ani, dar numai cei care trăiesc acolo simt cu adevărat cum e să te viziteze iadul periodic. Și o simt pe propria piele, la propriu, fiindcă putoarea se imprimă pe ei ca marca pe scrisoare. De acum vom ști și noi ce au avut de îndurat locuitorii din Orăștie în toți acești ani. De ieri, Agenția Pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara este dotată cu un laborator mobil de monitorizare a calității aerului.

Achiziția a fost prezentată public într-o conferință de presă la care au participat reprezentanții Agenției, prefectul Doris Visirin și comisarii Gărzii de Mediu. Georgeta Barabaș, directorul executiv al APM Hunedoara spune că visează la acest laborator mobil de un sfert de veac.

„De 25 de ani aștept să primim un laborator care să ne permită să ne deplasăm acolo unde sunt evenimente, în zonele care nu sunt acoperite de cele cinci stații fixe de monitorizare. Prin intermediul acestui laborator putem să monitorizăm, printre altele, amoniacul și hidrogenul sulfurat care au ca sursă în special fermele de animale. Avem probleme în zona Orăștie. Poate că amintiți că în anii anteriori Prefectura a convocat de mai multe ori Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în legătură cu mirosurile provenite de la fermele de porci din zonă. Codul european de bune practici permite împrăștierea dejecțiilor pe câmp ca îngrășământ. Nu știu cine a făcut acest cod, dar părerea mea este că aceste dejecții ar trebui împrăștiate iarna, nu vara. În orice caz, acest laborator ne va permite să constatăm exact gradul de poluare. Este un aparat de foarte mare precizie, iar măsurătorile vor permite colegilor de la Garda de Mediu să acționeze cu probe acolo unde va fi cazul. Pe de altă parte, laboratorul mobil ne va permite să asigurăm liniștea populației atunci când sunt lansate zvonuri alarmiste în legătură cu calitatea aerului”, a declarat șefa APM Hunedoara la prezentarea autoutilitarei. Georgeta Barabaş spune că instituția pe care o conduce este în curs de amplasare a unei noi stații pentru monitorizarea emisiilor din trafic. Stația va monitoriza gradul de poluare pe centura Devei, în zona din apropierea Direcției de Protecție a Copilului.

Dorel Bretean, comisarul șef al Gărzii de Mediu Hunedoara, spune că laboratorul va fi util și în zonele industriale din municipiul Hunedoara și în Valea Jiului. „Pe noi ne va ajuta în zona minieră Paroșeni, acolo anumite incidente au mai fost de-a lungul anilor, și evident în zonele cu miros provenit de la fermele de animale și păsări, zone care acum se pot monitoriza”, a declarat Bretean.

La nivelul județului există cinci stații fixe de monitorizare a calității aerului, stații care acum sunt în regulă, dar care au avut probleme în ultimul timp. Trei dintre ele n-au funcționat în ultimii doi ani, iar celelalte două au funcționat cu un singur analizator – cel pentru praf, ceea ce va atrage, foarte probabil, sancțiuni din parte comunității europene care obligă statele membre să dețină capturi de date privind calitatea aerului pentru minimum 292 de zile dintr-un an calendaristic.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.