Centrul Asociației Samaritenilor Orăștieni, de 10 ani în slujba persoanelor vârstnice

Centrul Asociației Samaritenilor Orăștieni, de 10 ani în slujba persoanelor vârstnice

Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice al Asociației Samaritenilor Orăștieni (ASO) a împlinit, la 1 martie 2024, zece ani de la inaugurare. Este unul dintre centrele des călcate de instituțiile de control.

Și nu ar fi rău dacă ar mai rări vizitele la noi, fiindcă pur și simplu ne sufocă; de i-ar controla la nivel național pe toți furnizorii de servicii de acest tip cel puțin cum fac cu noi în mod sigur ar dispărea reportajele din mass-media de genul „azilele groazei”, ne relatează directorul onorific Corinna Lădar.

Cu toate acestea asigură condiții corespunzătoare de găzduire și de hrană, îngrijiri medicale, recuperare și readaptare, activități de petrecere a timpului liber, asistență socială și psihologică.Centrul își are sediul într-o clădire cu multă istorie din Orăștie. Construită cu destinația de han în secolul XIX aceasta a avut pe parcursul timpului tot felul de destinații și proprietari, a fost școală de meserii, cantină pentru elevi, depozit pentru tot felul de lucruri, utile sau nu, ca după 1990 să fie abandonată. Astfel, lucrările de reabilitare şi modernizare pentru viitorul centru rezidențial au fost ample, atât la capitolul de creștere a eficienței energetice, pentru o clădire destinată serviciilor sociale, cât şi la îmbunătățirea calității de mediu pentru zona adiacentă clădirii, încât a devenit dintr-o clădire dezafectată, improprie şi inutilă, o clădire cu maximă eficiență socială, energetică şi de mediu.

„Înainte de acest moment a fost extrem de greu, după… de asemenea! Înainte, atunci când am demarat într-un «moment de inconștientă», ca să o citez pe secretara de atunci a asociației, doamna Marcela Banta, m-am bazat pe speranță, optimism și sprijinul prietenilor din Germania (Friedrich Preuss, Eckehart Beichler, Karsten Dierking si Hans-Jurgen Schunemann) fără de care nu l-am fi putu finaliza din lipsa fondurilor financiare.

Am apelat la un proiectul de finanțare europeană ce a avut valoarea totală 3.672.852,56 lei, și astfel «Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice» al ASO s-a inaugurat la 1 martie 2014 creând, la acea dată, 10 locuri de muncă ce deserveau cele 30 de persoane vârstnice. A fost o «naștere grea», iar evoluția de asemenea grea. Puțini oameni de suflet am găsit să ne sprijine, în afara celor direct interesați care au pe cineva în Centru. Este extrem de greu de dus financiar prin veșnice scumpiri ale traiului zilnic, prin inflație și legislație defectuoasă, necorelată la realitatea românească. Am descris succint o stare de fapt însă nu vreau să ne plângem fiindcă Bunul Dumnezeu ne-a fost alături în toți acești 10 ani, în care am avut parte și de câte o vijelie sau furtună!”, spunea, în discursul de deschidere doamna Corinna Lădar, directorul onorific al Centrului ASO.

Însă timpul face ce știe el mai bine, trece și tace, iar în acest interval s-au petrecut destule.

„În cei 10 ani am avut 154 de beneficiari, cărora le-am putut fi folositori cu serviciile noastre pe termen scurt și lung. Am avut, în cei zece ani de activitate, 44 de angajați, cinci medici, șase asistenți medicali, doi psihologi, un animator socio-educativ, patru asistenți sociali, 16 infirmieri, nouă lucrători sociali, șase îngrijitori persoane vârstnice, 11 voluntari, trei îngrijitori pentru clădiri și un director. Ne străduim în continuare să creăm un ambient plăcut, o atmosferă familială și un climat de lucru prietenos! Suntem recunoscători pentru orice sprijin, susținere și ajutor.”, spune doamna Corinna Lădar.

„Am fi de asemenea recunoscători dacă instituțiile de control ar mai rări vizitele la noi, fiindcă pur și simplu ne sufocă; de i-ar controla la nivel național pe toți furnizorii de servicii de acest tip cel puțin cum fac cu noi în mod sigur ar dispărea reportajele din mass-media de genul «azilele groazei!». Deviza noastră este și rămâne aceiași ca acum zece ani: «să îmbătrânim în demnitate», dar pentru aceasta nu este suficientă implicarea noastră ci este imperios necesară implicarea statului român din care să se vadă clar respectul cuvenit persoanelor din acest segment de vârstă! Ne dorim să dăinuim, să fie un serviciu trainic, sustenabil și solicitat de beneficiari, apreciat calitativ, iar noi ne vom strădui să ținem pasul, să cooperăm cu toți factorii responsabili, să îndeplinim standardele impuse”, a mai precizat Corinna Lădar.

Sincere felicitări cu prilejul celor 10 ani de activitate!
Vă dorim să fiți mereu primii și cei mai buni în domeniul vostru!

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.