„Casa la Bursucu” din Techereu, un loc superb în inima naturii

„Casa la Bursucu” din Techereu, un loc superb în inima naturii

Într-un ținut de poveste, unde natura nu a fost alterată în niciun fel de tumultul modernității, o familie de oameni harnici din Orăștie a reușit să ridice o pensiune. „Casa la Bursucu” din satul Techereu își deschide generos porțile, pentru toți cei care doresc să se deconecteze de la agitația epuizantă a vieții de zi cu zi. Satul este situat în Munții Metaliferi, în comuna Balșa, la limita dintre județele Hunedoara și Alba.
În 2021, Ramona și Adrian Burs și-au cumpărat o gospădărie în satul Techereu, cu gândul de a-și face o casă de vacanță. Au găsit exact ceea ce aveau nevoie, o căsuță retrasă, înconjurată de pădure, prin spatele căreia curge un pârâiaș cu apă cristalină și rece.

„Inițial, ne-am dorit să facem o casă la țară pentru noi, dar ne-am răzgândit pe parcurs. Noi suntem amatori de ieșiri în natură, cu familia sau prietenii. Prin urmare, ne-am propus să fim noi gazde pentru cei care își doresc să petreacă timpul în sânul naturii, într-un loc care pare rupt de civilizație”, spune Ramona. 

Soții Burs au început ridicarea pensiunii exact în perioada în care prețurile la materialele de construcție s-au dublat, puțini fiind cei care investeau într-o construcție nouă. Din 2022, Adrian nu s-a dezlipit de șantierul de la Techereu, fiind cel care a dus greul construcției. Cu sprijinul familiei, efortul celor doi soți a dat rezultate, astfel încât, în toamna acestui an au reușit să-și ducă planul la bun sfârșit.

„Toată lumea a zis că suntem nebuni, că începem un astfel de proiect. Nimeni nu a crezut că o vom scoate la capăt. Soțul meu s-a ocupat de construirea pensiunii, el având experiență în acest domeniu. Din ziua în care am început construcția, nu s-a dezlipit de acel loc. A fost 24 din 24 la Techereu. Un ajutor de nădejde a fost și fiul nostru Darius, de 11 ani, care a stat împreună cu soțul meu, în timpul vacanțelor”, relatează Ramona. 

Pensiunea are o capacitate de cazare de 14 persoane, în două camere cu pat matrimonial, două camere cu trei paturi de o persoană și o cameră cu două paturi de o persoană și unul supraetajat. De asemenea, pensiunea are bucătărie, living cu șemineu, trei băi și o terasă spațioasă. Atracția numărul unu a pensiunii este ciubărul încălzit, unde turiștii pot face baie, indiferent de vremea de afară, o experiență inedită pe care gazdele o recomandă cu multă încredere. În curte se poate face foc de tabără, se pot practica diverse sporturi, cum ar fi baschetul, voleiul. Pensiunea are un loc de joacă pentru copii, precum și alte facilități pentru micuți.
În Techereu a fost o mină de aur, unde lucrau sătenii. Exploatarea s-a închis la finele anilor 80, pe motiv că resursele aurifere s-ar fi epuizat. Satul a intrat în declin demografic, acum, având doar 11 locuitori permanenți. Pe ambele părți ale drumului te întâmpină căsuțe vechi ca niște bijuterii, peste care s-a așternut pulberea timpului. Soții Burs speră ca satul Techereu, implicit comuna Balșa, să se revigoreze și să ocupe un loc bine-meritat pe harta turismului hunedorean, deoarece zona este de o frumusețe rară, iar oamenii sunt primitori și calzi.Satul Techereu mai este renumit printre căutătorii de minerale prețioase. Ramona Burs spune că primăvara, când apele Văii Techereului se umflă de la topirea zăpezii, vin oameni din toată țara în căutarea de agate, cristale sau alte pietre semi-prețioase, din care se pot confecționa bijuterii sau decorațiuni. Apa în care sunt căutate nestematele curge chiar prin fața pensiunii „Casa la Bursucu”.

Turiștii care vin la pensiunea soților Burs pot face drumeții în natură, pot culege plante de leac sau fructe de pădure. De asemenea, pot vizita Cheile Glodului, Cheile Madei sau Cibului, adevărate monumente ale naturii, sculptate în piatră de apele învolburate care curg printre stâncile munților. Doritorii de a merge la „izvoarele” istoriei pot face o incursiune în Munții Orăștiei, la cetățile dacice, care sunt la o distanță de aproximativ de 50 de kilometri de comuna Balșa.Foto: Cheile Glodului

Așadar, la pensiunea „Casa la Bursucu” veți avea toate „ingredientele” pentru o vacanță de neuitat, dar și posibilitatea de a explora minunatele ținuturi, mai puțin cunoscute, ale județului Hunedoara.

La Techereu se poate ajunge de pe drumul județean 705, Geoagiu – Zlatna, apoi pe drumul comunal de la intersecția din satul Poiana, la dreapta.  

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.