Istoricul și publicistul devean, Daniel I. Iancu, a dat de belea. Un vecin a pus gând rău bibliotecii lui personale, care numără zeci de mii de volume.
Îngirjorat că planșeul ar putea ceda din cauza greutății cărților pe care Daniel I. Iancu le are în apartament, bărbatul i-a făcut o reclamație la Asociația de proprietari. Reclamagiul i s-a plâns președintelui asociației că blocul se va prăbuși din cauza „tonelor” de cărți pe care istoricul le are în casă.
Deocamdată, reclamația a fost doar verbală. Cu toate acestea, Iancu a fost înștiințat despre neliniștea pe care o are vecinul său.
„Am cărți și pe casa scării. Locuiesc la etajul patru, nu deranjează pe nimeni, nu urcă nimeni până acolo. Am vorbit cu președintele asociației și, dacă va depune reclamație scrisă, atunci îl voi invita pe vecinul meu să cântărim cărțile, ca să vedem dacă într-adevăr constituie un pericol pentru structura blocului”, declară Daniel I. Iancu.
Biblioteca istoricului numără peste 20 de mii de volume. Cărți pe care le-a cumpărat sau le-a primit.
„Sunt aproximativ 20 de mii de cărți. Unele le-am pregătit să le donez, dar cum s-au furat cărțile din Deva, nu le-am mai dus la bibliotecă. Aștept să se facă primăvară. Am cumpărat biblioteci întregi. Oamenii mă cunosc și mă întreabă dacă am nevoie de ele. Decât să le arunce la gunoi, le-am luat eu. Apoi, voi vedea ce fac cu ele”, explică Iancu.
De câteva volume nu s-ar despărți, nici dacă ar fi nevoit să plece la capătul pământului. Sunt cărțile care ne-au îndulcit tuturor copilăria, „La Medeleni”, „Cireșarii” sau poveștile de Ion Creangă, dar și volumele la care a contribuit ca autor/coautor, cum ar fi „Enciclopedia Istoriografică a României”.
În prezent, Daniel I. Iancu este cercetător științific în cadrul Secției de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.