Ziua Presei, o sărbătoare de post

Ziua Presei, o sărbătoare de post

Anul acesta, ”sărbătoarea” a picat în ziua răstignirii lui Iisus. Am putea spune că astăzi este și ”vinerea neagră” a libertății presei.

Instituțiile media au o reputație mizerabilă și consumatorii de presă le fac praf, din orice poziție, până în momentul în care dau de necaz. Când apar abuzurile, majoritatea cere ajutorul presei. Pentru o vreme, presa este înger păzitor, refugiu, cetate de fugă și colac de salvare. După ce scapă de belele, beneficiarii serviciilor media, în general, nu mai dau doi bani pe ziare. Presa redevine mizerabilă. Oamenii cred că presă e obligată să se ocupe de problemele lor, dar refuză orice gest care ar putea să mențină o presă curată. Până la urmă, fiecare cetate are presa pe care o merită.

Mai e ceva de sărbătorit în legătură cu presa?  Câte publicații au reușit să se salveze de sub cizma politicului? Cât mai contează presa în lumea dezlănțuită a internetului? Cu ce vă ajută presa pe dumneavoastră? Cu ce ajutați dumneavoastră presă să rămână liberă în exprimare? La 30 de ani de la proclamarea zilei de 3 mai ca Ziua mondială a libertății presei avem mai multe întrebări decât răspunsuri.

……………………….

Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 1993, la recomandarea Conferinţei Generale a UNESCO. De atunci, ziua de 3 mai, aniversarea Declaraţiei de la Windhoek, este sărbătorită la nivel mondial ca Ziua mondială a libertăţii presei. Ziua de 3 mai funcţionează ca un memento pentru guverne cu privire la necesitatea de a-şi respecta angajamentul faţă de libertatea presei. Este, de asemenea, o zi de reflecţie în rândul profesioniştilor din media despre problemele libertăţii presei şi eticii profesionale.

Potrivit www.un.org, ziua reprezintă o oportunitate pentru: celebrarea principiilor fundamentale ale libertăţii presei; evaluarea stării libertăţii presei în întreaga lume; apărarea mass-media de atacurile la adresa independenţei lor; aducerea unui omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în îndeplinirea datoriei.

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial, anunţă site-ul ONU.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.