”Moment de jecmăneală”. De ce Paștele e atât de scump

”Moment de jecmăneală”. De ce Paștele e atât de scump

Cristian Păun a explicat, într-o intervenție pentru B1 TV, motivele pentru care prețurile cresc atât de mult în această perioadă pentru produsele tradiționale de Paște.
Taxele tot mai mari puse pe producători și comercianți, costurile tot mai mari de producție și faptul că vânzătorii știu că românii, oricât de săraci ar fi, de Paște tot vor să aibă miel pe masă indiferent cât costă, ar fi câteva dintre motivele enumerate de profesorul de economie.
Profesorul a insistat că ne-ar ajuta să ne schimbăm un pic obiceiurile alimentare, astfel încât comercianții să nu mai aibă această siguranță că vom cumpăra carne de miel oricât de mult ar scumpi-o.
„Pentru că în continuare ne încăpățânăm să petrecem acest Paște într-un fel anume predictibil pentru comercianți, care știu clar modelul de consum al românilor. Oricât de scumpă ar fi bucata de miel, românul știe clar că pe masă trebuie să fie miel, nu curcan sau altceva, că nu e de bine. Și atunci cu siguranță în această perioadă există niște creșteri de prețuri, mai ales când nu există concurență foarte mare și nu există alternative foarte multe, iar românii nu marșează, ca element de autoapărare, pe tot ce înseamnă bunuri substituibile de consum”.
Presiune pe prețuri
„O altă explicație e că în România au crescut foarte mult taxele pe micii producători și atunci presiunea fiscală pe ei, venită în paralel cu creșterea utilităților, creșterea costurilor de producție, materii prime etc., evident că generează o presiune pe prețuri. Oamenii aceia trebuie să-și scoată toate aceste costuri care au crescut semnificativ în ultima perioadă și de aici apare și problema prețului mai mare inclusiv comparativ cu alte țări.
Cred că ar trebui un pic să umblăm și noi, ca mecanism de autoapărare, la modul în care sărbătorim aceste momente, pentru că începe cumva să devină inclusiv un obicei vizavi de producători, de comercianți. Ei știu că orice ar fi, românul, oricât de sărac ar fi, pentru masa de Paște și de Crăciun va scoate bani, se va împrumuta… E moment de jecmăneală, ca să zic așa, și se vede un pic, ceea ce nu e neapărat în regulă”, a mai declarat profesorul de economie Cristian Păun, pentru B1 TV.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.